Europese operators vrezen verlies door onverkochte iPhones

Volgens een artikel op Times Online moeten de Europese iPhone-operators rekenen op grote verliezen. Omdat de verkoop van iPhones tegenvalt blijven ze met grote voorraden zitten of zijn gedwongen om een flinke korting te geven.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Operators vrezen verliezen door eerste generatie iphoneEuropese mobiele operators die de iPhone verkopen, lopen de kans dat ze met “behoorlijke verliezen” blijven zitten door grote voorraden iPhones van de eerste generatie. Dat meldt de Times Online, die er vanuit gaat dat de huidige kortingen te maken hebben met de voorbereiding op een 3G-model. De Times schrijft dat zowel O2 in Engeland, Orange in Frankrijk als T-Mobile in Duitsland hebben overschat hoeveel iPhones ze zouden verkopen.

Volgens analist Kathryn Huberty, werkzaam bij zakenbank Morgan Stanley, zullen de verliezen door het huidige model iPhone “significant” zijn, nu de operators flinke kortingen moeten geven. Het abonnementsgeld dat ze met nieuwe iPhone-klanten binnenhalen schijnt daar niet tegenop te wegen.

Een woordvoerster van O2 ontkent dat de prijsdaling in Engeland iets met verkeerde planning of lauwe belangstelling te maken heeft. Zij beweert dat de prijsverlaging “niet een reactieve keuze is maar onderdeel van een weldoordachte strategie om het succes van de iPhone in het Verenigd Koninkrijk te maximaliseren”. Vandaag schreven we al eerder dat Apple met Orange in gesprek is om de prijs van de iPhone ook in Frankrijk te verlagen. In Oostenrijk en Ierland blijft de prijs voorlopig gehandhaafd op het oude niveau.

BusinessWeek schreef afgelopen week ook een artikel over het tegenvallende succes in Europa. Analisten denken dat de prijs van de iPhone te hoog is en dat er teveel concurrentie is van Nokia en andere telefoonmakers. “Ons onderzoek laat zien dat de Europese verkoop tot op heden ver achterblijft bij verwachtingen”, zegt analist Richard Windsor van Nomura Securities. Consultancybedrijf Strategy Analytics schat dat de drie Europese operators samen 350.000 iPhones hebben verkocht in het laatste kwartaal van 2007 en dat is veel minder dan de eerder voorspelde 500.000. In het eerste kwartaal van 2008 daalden de geschatte verkopen naar 300.000. Apple heeft zelf nog geen officiële verkoopcijfers naar buiten gebracht.

Meer info: Times Online en BusinessWeek

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2008, 22:49
Categorie Achtergrond
Onderwerpen abonnementen, cijfers, europa, salesforce, t-mobile, verkopen, verlies, vragen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.