Eddy Cue, interview met CNN

Eddy Cue schetst grimmig toekomstbeeld als FBI de rechtszaak wint

Apple's topman Eddy Cue heeft in een uitgebreid interview uitgelegd wat er gebeurt als Apple de rechtszaak tegen de FBI verliest. Wat kan er gebeuren en waarom is het zo gevaarlijk?

Eddy Cue, interview met CNN

Apple topman Eddy Cue heeft in een interview een grimmig toekomstbeeld geschetst waarin de FBI de rechtszaak tegen Apple wint. Hiermee waarschuwt hij voor het belang van deze kwestie en benadrukt Cue dat Apple alles op alles wil zetten om de privacy van burgers te beschermen.

Mocht het zover komen dat de FBI de privacyzaak wint, en Apple noodgedwongen de iPhone 5C van een terrorist moet kraken, is volgens Eddy Cue het einde zoek. “De FBI kan ons vervolgens ook opdringen om de microfoon en camera van de iPhone te gebruiken om mensen te bespioneren.” Dit kan Apple nu uiteraard nog niet, maar Cue denkt dat de FBI veel meer wil dan een achterdeurtje in de iPhone.

We (Apple) hebben de FBI al vaak geholpen, maar nu vragen ze iets aan ons wat we simpelweg niet kunnen geven. Het is alsof ze de sleutel van een achterdeur van een huis willen die we niet hebben, waardoor we het slot maar aan moeten passen.

‘De FBI verliest wel vaker dingen’

Cue legt uit dat deze sleutel, als hij eenmaal bestaat, niet alleen voor Apple en de FBI bestaat. Terroristen, criminelen en andere mensen zullen deze sleutel ooit ook bemachtigen, waarna ze alle iPhones kunnen openen, zo denkt Eddy Cue. “De beste beveiliging is om deze sleutel simpelweg niet te maken en aan de FBI te geven.” Volgens Cue staat de FBI er bovendien om bekend om dit soort belangrijke gegevens te verliezen.

De FBI heeft de afgelopen jaren meer dan vijf miljoen vingerafdrukken verloren, inclusief van haar eigen werknemers. Dit zie ik steeds vaker gebeuren, en de enige manier om ons hier tegen te beschermen is om de iPhone zo veilig mogelijk te maken.

Eddy Cue hield het interview in het Spaans voor de zender Univision, maar Apple heeft vervolgens een vertaling beschikbaar gesteld zodat ook andere landen de boodschap konden lezen. Cue spreekt regelmatig Spaans met zijn Cubaanse ouders.

Apple zet alles op alles

Dit geeft maar weer eens aan hoe hard Apple zijn best doet om deze kwestie zo vaak mogelijk in de schijnwerpers te zetten. Eerder deze week schreef Craig Federighi een opinie-artikel, en ook Tim Cook heeft een half uur lang een tv-interview gegeven over de zaak. Je leest alles over de kwestie in ons dossier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2016, 8:49
Categorie Apple
Onderwerpen eddy cue, fbi, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.