iPhone scherm niet uit tijdens bellen

Apple wil einde maken aan neptelefoontjes

Alternatief voor Google’s nieuwe Call Screen?

Word je wel eens lastig gevallen door vreemde telefoontjes of verkopers? Apple wil daar wat aan doen en werkt aan een manier zodat de iPhone dit soort telefoontjes automatisch kan herkennen én blokkeren.

Anonieme telefoontjes kunnen van alles zijn. Meestal gaat het om verkopers of neptelefoontjes. Als je dit vaak gebeurt, dan heeft Apple misschien de oplossing voor je. In een nieuw patent omschrijft Apple hoe ze dit soort telefoontjes kunnen identificeren of zelfs blokkeren. De iPhone doet het werk voor je, zodat je minder lastiggevallen wordt.

Apple-patent voor blokkeren spoofing

Als spammers bellen met een zichtbaar telefoonnummer, kan je dergelijke telefoonnummers op je iPhone blokkeren. In veel gevallen kan je het nummer niet achterhalen, waardoor je dergelijke bellers niet kan blokkeren. Veel bedrijven maken gebruik van spoofing, zodat het lijkt alsof er vanaf een ander nummer gebeld wordt. Met het nieuwe systeem dat Apple in het patent omschrijft, checkt de iPhone of dit nummer wel echt is.

Patent voor spoofing en blokkeren van neptelefoontjes.

Via details in de zogenaamde session initiatief protocol (SIP) invite ziet een iPhone bijvoorbeeld of er gebeld wordt via VOIP of via het gewone Internet Multimedia Sybsystem. Dit duidt er bijvoorbeeld op dat het om een gespoofd telefoontje gaat. Ook andere details kunnen geanalyseerd en gebruikt worden, om te controleren of het netwerk van het telefoontje wel klopt met de originele locatie. Het systeem benut ook het adresboek van de gebruiker om te controleren of de geïdentificeerde locatie overeenkomt.

Apple’s alternatief voor Google’s Call Screen?
De timing van dit patent is opvallend, omdat Google tijdens het afgelopen Pixel 3-event een functie aankondigde genaamd Call Screen. Door slim gebruik te maken van de Google Assistent, ziet de ontvanger al voor het beantwoorden van het belletje waar het gesprek over gaat. De assistent maakt in real-time een transcriptie van het gesprek, zodat je dan zelf kan besluiten om het gesprek te beantwoorden of niet. Zodra een spammer iemand belt die gebruikmaakt van deze functie, moet hij of zij aangeven waar het gesprek over gaat. De gebruiker kiest er dan voor om op te hangen, meer informatie op te vragen of om het belletje te rapporteren als spam.

Google’s Call Screen werkt dus anders, maar het doel is uiteindelijk hetzelfde: ervoor zorgen dat jij alleen gesprekken hoeft te beantwoorden die legitiem en nuttig zijn. Op de iPhone is het alleen mogelijk om spamnummers te blokkeren door gebruik te maken van externe apps. Deze apps houden een database van nummers bij. Door inkomende telefoontjes te vergelijken, worden deze nummers geblokkeerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2018, 9:39
Bron Bron AppleInsider
Categorie Apple
Onderwerpen bellen, spam
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.