Apple patenteert zonnebrilvriendelijk LCD-scherm

Apple heeft aan patent ingediend voor een uitvinding voor een aangepast LCD-scherm voor gadgets zoals iPhones en iPods dat beter af te lezen is als je een polaroid-zonnebril draagt.

Polaroid-zonnebrilWie wil weten wat Apple in de toekomst van plan is, kan het beste de patentaanvragen van het bedrijf in de gaten houden. Vandaag dook er een nieuw patent op in de database van het United States Patent & Trademark Office, dat in de Verenigde Staten patenten (de rechten op een uitvinding) beheert. Het patent met de titel “Display that Emits Circularly-Polarized Light”, beschrijft een aangepast LCD-scherm voor gadgets zoals iPhones en iPods dat beter af te lezen is als je een polaroid-zonnebril draagt.

Een zonnebril met polaroid lenzen bevat, naast het UV-filter dat elke zonnebril heeft, ook een zogenaamd polarisatiefilter. Hierdoor worden de horizontaal gepolariseerde lichtstralen weggefilterd, waarna alleen de verticale overblijven. Het filteren van horizontaal gepolariseerde lichtstralen dient om weerkaatsing te verminderen, bijvoorbeeld licht dat op water valt. Een LCD-scherm, zoals dat van de iPhone, heeft ook een polarisatiefilter zodat datgene wat op het scherm weergegeven moet worden ook voor de gebruiker zichtbaar is. Het grote probleem met een polaroid-zonnebril is echter dat de twee polarisatiefilters niet goed met elkaar overweg kunnen, oftewel interferentie veroorzaken.

Door deze interferentie is dat wat je op het scherm ziet van veel slechtere kwaliteit als je een polaroid-zonnebril draagt. Om dit probleem op te lossen heeft Apple een aangepast LCD-scherm bedacht dat het lineair gepolariseerd licht op één oppervlak opvangt, dat omzet naar circulair-gepolariseerd licht en het vervolgens weer weerkaatst via een ander oppervlak. Een nogal natuurkundig en technisch verhaal, maar het komt er in ieder geval op neer dat de beeldkwaliteit veel beter is dan bij een normaal LCD-scherm in combinatie met een polaroid-zonnebril.

Of we dit ooit in iPhones en iPods gaan zien is maar de vraag, omdat lang niet alle patenten uiteindelijk uitgevoerd worden. Vaak patenteert Apple bepaalde uitvindingen, zodat concurrenten niet met hetzelfde idee aan de haal kunnen gaan.

Via: 9to5Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2011, 21:55
Categorie iDevices
Onderwerpen patenten, polaroid, scherm, uitvinding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.