Sociaal netwerk Path krijgt nieuwe iPhone-layout en nieuwe insteek

Het sociale netwerk Path voor de iPhone heeft een update gekregen. Hierdoor is het mogelijk om meer dan alleen foto's te delen en om automatisch nieuwe locaties te delen. Ook de layout is helemaal vernieuwd.

PathPath, het sociale netwerk voor hooguit 50 van je beste vrienden, heeft vandaag een flinke update gekregen. Hierin wordt onder andere het ontwerp van de app flink onder handen genomen. Een nieuw Journal-functie zorgt ervoor dat de app automatisch een dagboek voor je bijhoudt op basis van je locatiegegevens. Hierdoor wordt je leven vastgelegd zonder dat je naar de app om hoeft te kijken. Ook het aantal mogelijke vrienden is verhoogd, van 50 naar 150.


Voordat de update uitkwam was Path vooral een sociaal netwerk voor foto’s die je wilde delen met een select aantal vrienden. Je plakte net als in Instagram een filter over je foto, gaf aan wat er precies gebeurde en stuurde hem vervolgens naar je tijdlijn. De 2.0-update zorgt ervoor dat er naast het delen van foto’s meer in de app te doen is.

De nieuwe interface in Path is bijzonder. Zo vind je in de tijdlijn niet teveel informatie tegelijk, maar heb je zelden het gevoel dat je scherm te leeg is. Een aantal truukjes zorgen ervoor dat de gehele app slim ontworpen aanvoelt: zo telt er een analoog klokje rechtsboven achteruit terwijl je door je feed heenbeweegt en verandert een plusknop in een kruisje door een beetje te draaien, nadat je er op gedrukt hebt. Hiermee kun je het opgeroepen menu vervolgens afsluiten. De mogelijkheid om naar links en rechts te vegen voor extra informatie, zoals in de nieuwe Facebook-app, is ook in Path te vinden.

Gebruikers kunnen nu een cover in hun profiel installeren, een grote foto die bovenin de app verschijnt wanneer anderen naar jouw pagina gaan. Bezoekers zien eerst alleen een deel van de foto, maar kunnen je tijdlijn vervolgens naar beneden trekken om de rest te bekijken. Een profielfoto hoeft het alleen niet te zijn: deze verschijnt bovenaan je tijdlijn.

Door je locatiegegevens bij te houden ziet Path waar zijn gebruikers zich bevinden. Dit plaatst de app automatisch op het netwerk, zodat je vrienden hier ook over geïnformeerd worden. Volgens de ontwikkelaar ziet Path wanneer je een locatie bezoekt waar je nog nooit bent geweest en wordt deze informatie ook alleen dan gedeeld. Staat deze inbreuk op je privacy je niet aan, dan kun je de functie gewoon uitschakelen vanuit het instellingenscherm.

Er zijn ook een groot aantal nieuwe dingen die je vanaf nu met de hand kunt delen via Path. Druk je op de grote plusknop linksonder, dan springt er een ring met mogelijke statusupdates het scherm in. Hiermee kun je foto’s, locaties, vrienden, afgespeelde muziek, je slaappatroon en gedachten delen. Vooral het delen van hoe je hebt geslapen lijkt apart: Path zou registreren hoeveel uur je in bed hebt gelegen en vermeldt ook de huidige maanfasen bij de statusupdate. Heb je eenmaal aangegeven in bed te liggen, dan geeft de app geen meldingen totdat je wakker wordt. Het doorplaatsen van statusupdates op Facebook, Twitter en Foursquare moet nu ook makkelijker zijn dan voorheen.

Het aantal mogelijke vrienden is in Path verhoogd van 50 naar 150, maar misschien is het niet heel verstandig om direct jan en alleman aan de app toe te voegen. Hoewel je het automatische delen van je locatie kunt uitschakelen, lijkt de focus nog steeds op vrij persoonlijke informatie te liggen. Dingen die je misschien alleen wil delen met je meest naaste vrienden.

Downloaden: Path (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.