Round Here laat zien wat er om je heen gebeurt via Twitter.

Review: Round Here laat tweets in je omgeving zien

Met Round Here kun je de informatie die op Twitter verschijnt bekijken, zonder dat je daar zelf een Twitter-account voor nodig hebt. Leuk als je op zoek bent naar lokaal nieuws, of een weekendje vertoeft in een stad waar je niet vaak komt.

Round Here laat zien wat er om je heen gebeurt via Twitter.

Twitter is een handig sociaal netwerk als je snel het laatste nieuws wilt bekijken, of bepaalde personen wilt volgen. Daar heb je echter wel een Twitter-account voor nodig, die lang niet iedereen heeft. Round Here is een Nederlandse app die speciaal bedoeld is voor mensen die regelmatig in andere steden zijn, en willen weten wat er speelt, zonder daar een Twitter-account voor aan te maken.

Round Here (link) is een verzinsel van Wim Veldhuis, en benut de informatie die mensen dagelijks op Twitter dumpen als bron om te laten zien wat er speelt in een regio. Door je locatiegegevens aan de app door te geven krijg je op het startscherm direct te zien van welke stad Round Here de gegevens laat zien. Leuke extra: in de bovenste balk van het scherm staat klein het weerbericht weergegeven.

Round Here heeft alle functies in grote steden, zoals Amsterdam. Ook steden als Rotterdam en Utrecht zijn in de app vertegenwoordigd.

Round Here deelt info op in drie categorieën

In Round Here is de beschikbare informatie opgedeeld in drie verschillende categorieën. Door op het krantje te drukken krijg je in een oogopslag een indruk van het laatste nieuws uit die regio. De app doet dit door tweets van lokale nieuwsomroepen bij elkaar te zetten, zodat je in Amsterdam bijvoorbeeld berichten tegenkomt van accounts als @iAmsterdam, @Amsterdam_Nu en @nieuws_020.

Door op het roze bolletje met de kaart te tikken verschijnt er een lijst met tweets in beeld die betrekking hebben op allerlei evenementen. Dit kunnen concerten zijn, maar ook workshops, musea en andere aankomende festiviteiten. Tot slot is er nog het groene cirkeltje die een bloemlezing presenteert van de meest recente tweets uit de regio. Leuk om op een loos moment doorheen te scrollen, maar verwacht er niet teveel relevante info te vinden.

Voor grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is Round Here een leuk hulpje om de stad te ontdekken als je er niet zo vaak komt. Kijk bijvoorbeeld even wat er speelt als je er een weekendje verblijft, of krijg een indruk van het plaatselijke nieuws zonder dat je daar handmatig allerlei lokale accounts voor hoeft te volgen op Twitter.

In een oogopslag zie je wat er te doen is, als je door de reacties heen kunt kijken. Regelmatig staan er tweets in Round Here waar je niets aan hebt.

Round Here’s kansen liggen internationaal?

Daarnaast noemt Round Here zichzelf ook internationaal, maar op Londen na kunnen we geen andere grote buitenlandse stad vinden die de app ondersteunt. Als dit in de toekomst verandert neemt het nut van de app wel direct toe, omdat je Round Here dan kunt gebruiken om wat plaatselijke info in te winnen over de stad waar je naar op vakantie gaat.

Round Here zal in dat geval wel rekening moeten houden met de taal die er gesproken wordt, want op een volledige Franstalig overzicht met tweets over Parijs zitten weinig gebruikers te wachten.

Round Here laat te veel onzin door

Het probleem met Round Here is dat er in de lijsten ook tweets verschijnen die als reactie naar andere Twitter-gebruikers gestuurd worden. Hierdoor zien we in de nieuwslijst van Utrecht bijvoorbeeld tientallen tweets van @GemeenteUtrecht die uitlegt dat afval ook in de ondergrondse container mag, en dat ‘het’ voorlopig niet haalbaar is. De context ontbreekt hierbij, en het is ook niet mogelijk om de volledige Twitter-conversatie in te zien.

Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de informatie die Round Here aan je presenteert niet relevant is. Een ander klein punt van irritatie: om een nieuwe stadsnaam in te vullen zul je het vergrootglas moeten selecteren, de huidige naam aantikken haalt niks uit.

Round Here is 'internationaal', maar Parijs ontbreekt bijvoorbeeld. Round Here is leuk om te proberen als je een weekendje naar Londen gaat.

Conclusie Round Here review

Round Here is een leuke app voor mensen die normaal gesproken geen Twitter gebruiken, en eenmalig de dienst willen gebruiken om er informatie mee te verzamelen. Het aantal steden dat Round Here ondersteunt is nog wel erg beperkt, en we hopen dat de filters er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er meer tweets overblijven die echt relevant zijn. Zeker als je naar Londen kijkt wordt het nut van Round Here ineens duidelijk, met allerlei tips voor uitgaansgelegenheden en restaurants. Laten we hopen dat de app het aantal steden dus spoedig uitbreidt, want dan zijn we best geneigd om er eens een blik op te werpen als we een weekendje weg gaan.

Pluspunten

  • Benut de informatie van Twitter zonder Twitter-account
  • Overzichtelijk opgedeeld in drie categorieën
  • Kijk wat er te doen is in grote steden

Minpunten

  • Twitter-filters laten teveel irrelevante info door
  • Aantal steden nog wel erg beperkt
  • Geen mogelijkheid om Twitterprofielen te openen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2016, 12:52
Categorieën Nederlandse apps, Reizen, Sociaal netwerken
Onderwerpen evenement, twitter
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.