QloqSpot: Nederlandse iPhone-app toont waar je vrienden zijn

QloqSpot is een Nederlandse iPhone-app om de locaties van vrienden of familie te zien. Niet op een kaart, maar op een overzichtelijke klok.

QloqSpot iPhone header dierbaren vindenEen iPhone-app die aantoont waar je vrienden zijn, zoiets is er toch al? Apple levert het zelfs als applicatie uit eigen keuken: Zoek Mijn Vrienden. De Nederlandse applicatie QloqSpot pakt het echter wel even anders aan. In plaats van je een kaart te laten zien waarop de locatie van iedereen staat, is de app een soort klok. In één overzicht kan je daarop zien welke vriend onderweg, thuis, op het werk of aan het sporten is. Je kan je eigen locatie behalve per GPS, ook aangeven aan de hand van je huidige Wi-Fi-verbinding.

Vrienden klokkijken

QloqSpot is een klok als je de app binnenkort. De cijfers zijn vervangen door de categorieën vrienden, thuis, sporten, niet storen, werk en onderweg. De wijzers zijn je vrienden die je volgt in de applicatie met een profielfoto erin. Aan de positie van de wijzers, zie je zo gemakkelijk waar je vrienden zijn. Je hoeft geen exacte locatie te delen met anderen en ziet die ook van anderen niet, maar je weet in ieder geval dat een vriend aan het werk is of sport, en dan je misschien beter even kan wachten met je belletje.

QloqSpot standaardthema klokkijken met vrienden QloqSpot thema installeren

Locaties beheren

De applicatie traceert waar je bent via GPS en via de lokale Wi-Fi-verbinding waarmee je verbonden bent. De eerste keer op een nieuwe plek geef je onder de vlag in het klokscherm aan waar je bent. Op je werk? De GPS-locatie en het Wi-Fi-netwerk waar je op dat moment bent worden vervolgens automatisch gekoppeld aan die categorie. Pas als je ‘automatisch leren’ in de instellingen uitzet, kan je een categorie weer aanpassen met de vlag. Dat is een handige eigenschap merken we snel, want het menu onder de vlag is een keuzevenster dat je makkelijk per ongeluk op de verkeerde bestemming loslaat. Je kan locaties trouwens ook verwijderen uit de lijst onder Settings, zodat de app ze opnieuw kan aanleren. Of misschien wel helemaal negeert, als je niet wilt dat een bepaalde plek geïndexeerd wordt.

GPS uitschakelen?

Een andere instelling is dat je GPS-lokalisatie ook kan uitschakelen. Goed voor de batterijduur van je telefoon, maar wel onhandig als je graag ook automatisch aangeeft dat je onderweg bent. In de applicatie kan je aangeven vanaf welke snelheid de app moet registreren dat je van A naar B reist. Dat berekent de app aan de hand van GPS, dus die moet daarvoor aanstaan. De snelheden zijn aangepast op lopen, fietsen en met de auto reizen, en als de app merkt dat je die snelheid haalt, word je status gemarkeerd als onderweg. Aangekomen op de nieuwe locatie, moet de app automatisch aan de hand van je verbinding en/ of locatie achterhalen waar je bent, en dat aan vrienden laten zien. Maar: heb je GPS uitgeschakeld, dan mag de applicatie maar maximaal 10 minuten op de achtergrond van de iPhone actief zijn. De app registreert dan niet langer automatisch je volgende locaties. Het betekent eigenlijk dat je de lokalisatie dus moet aanzetten om QloqSpot goed te gebruiken. Erg jammer.

QloqSpot overzicht instellingen QloqSpot nieuwe locatie aangeven

Volgelingen en thema’s

Het uitnodigen en toevoegen van vrienden kan op twee manieren. Eerst werkte het alleen via het adresboek, maar dat is in de nieuwe versie 1.1 van QloqSpot aangepakt. Het kan nu ook door een mailadres in te voeren. Je voegt elkaar trouwens niet automatisch als vriend toe, maar kan wel volgen en gevolgd worden. Het betekent dat je apart van elkaar een volgverzoek van iemand afhandelt en dat je diegene op een andere pagina zelf nog moet uitnodigen. Omslachtig. Gelukkig kan je volgrechten van anderen snel weer intrekken. Je kan Qloqspot daarnaast aankleden met verschillende thema’s. Het standaard uiterlijk is een klok uitgevoerd in een soort KPN-groen, maar je kan ook kiezen voor een vrouwelijker thema met tinten roze en grijs en allerlei speelse lijntjes. Extra thema’s kunnen voor 89 cent per stuk worden gekocht in de applicatie. In de app zie je wel gratis een preview van de thema’s.

Conclusie

QloqSpot is een geinige applicatie om op de hoogte te blijven van de locaties van anderen. Klokkijken waar je dierbaren zijn, dat doet de app. Je staat geen gedetailleerde locatie af wat goed is voor je privacy, maar laat wel zien of je thuis bent of op het werk. Helaas werkt de app alleen goed als je GPS-lokalisatie aan hebt staan, ondanks dat hij ook afstemt op Wi-Fi-netwerken om te kijken waar je bent. De app is vooral handig als je wilt weten waar familieleden of vrienden uithangen, zonder anderen daarbij te storen.

Downloaden: QloqSpot (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2013, 13:30
Categorieën Nederlandse apps, Sociaal netwerken
Onderwerpen gps, locatie, zoek mijn vrienden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.