OverNear: weten wanneer je Facebook-vrienden dichtbij zijn

OverNear is een nieuwe locatie-app op iPhone waarmee je kan aangeven wanneer je waar bent. Vrienden ontvangen dan een pushbericht.

OverNear iPhone locatie-app headerHoeveel mensen gebruiken Apple’s Zoek mijn vrienden op de iPhone? Of Foursquare om te kijken of er mensen in de buurt zijn? Highlight misschien? Nee? Toch gelooft OverNear nog in een groot publiek voor een applicatie die draait om je locatie. Met deze nieuwe iPhone-app geef je aan waar je bent of wanneer je verwacht ergens te zijn. De app ziet of er Facebook-vrienden in de buurt zijn of zullen zijn.

OverNear draait dus om locaties en teert op een Facebook-account waarmee je moet inloggen. Dan is het natuurlijk een inkoppertje dat OverNear gebruik maakt van de recenste vriendenberichten met locaties eraan gehecht in Facebook. Maar die kans laat de nieuwe app liggen: je krijgt pas inzicht in locaties als je Facebook én OverNear hebt én net als je vrienden bereid bent om constant nieuwe posts aan te maken met waar je bent of naartoe gaat.

Die posts maken, is overigens geen grote opgave in OverNear. Het centrale tabblad ontlokt een pop-up waarin je kiest tussen waar je zal zijn, of waar je nu bent. In het eerste geval zoek je een locatie en sleep je zelf je plek op de kaart. Elk bericht kan worden voorzien van een notitie en meerdere foto’s. Het is geen moeite zo een hele week vooruit in te vullen met de app. In het hoofdscherm zie je de locaties overzichtelijk onderverdeeld op datum. Wie de plaatsen per vriend wil zien, kan terecht in het Friends-tabblad.

OverNear timeline met evenementen OverNear vrienden op kaart op iPhone

Net als bij andere locatie-apps, kan je in OverNear instellen dat vrienden een pushbericht krijgen als je in de buurt bent. Je bepaalt zelf de radius waarin dat bericht wordt verstuurd. Helaas staat die afstand enkel in mijl aangegeven. Ook andere waarden zijn niet volgens onze normen. Zo staan de tijden bij een locatie-aankondiging in AM en PM, en staat de tijd bovendien ingesteld op een andere tijdszone. Niet erg gebruiksvriendelijk. Een ander nadeel: langdurig GPS-gebruik is vereist en dat is allerminst vriendelijk voor de batterijduur van je iPhone.

Toch is OverNear niet helemaal uit te vlakken. Ten opzichte van het geflopte Highlight, kan je in OverNear vooruit plannen en aankondigen waar je zal zijn. Dat kan interessant zijn als je een echt netwerkbeest bent en graag spontaan met personen afspreekt. Wie niet graag iemand onaangekondigd overvalt, kan trouwens keurig een reactie onder de locatieaankondigingen kwijt.

Downloaden: OverNear (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2013, 17:38
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen gps, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.