Oud & Nieuw: 12 apps voor jaarwisseling 2012/2013 en daarna

Vuurwerk is een bijgewerkte versie van de Vuurwerk-app voor 2013, met een opsomming van al het vuurwerk dat verkocht wordt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

keetje gelukkig nieuwjaarRond de jaarwisseling draait het maar om een paar dingen: oliebollen, vuurwerk, champagne en zoenen met mensen die je spontaan op straat bent tegengekomen. Met wat apps moet het lukken om de laatste dagen van het jaar door te komen. We hebben apps om je voor te bereiden op het vuurwerkafsteken, apps om goedkoop champagne te scoren en apps om alvast na te denken over je goede voornemens van 2013. Oh ja, we hebben ook een kinderboek, voor als er niets op tv is en je toch iets te doen wilt hebben.


vuurwerk icoonVuurwerk
Prijs: €0,89
Categorie: Amusement
Geschikt voor: iPhone, iOS 5.0+


Programmeur Nathan Sakoetoe heeft een update uitgebracht van de Vuurwerk. De 2013-versie van Vuurwerk bevat een lijst met het populairste knal- en siervuurwerk dat momenteel in de winkels te koop is. Je hoeft daardoor niet meer tientallen vuurwerkfolders door te bladeren. De app bevat ook een boodschappenlijstje, zodat je goed voorbereid naar de winkel gaat. , want de app bevat een boodschappenlijstje zodat je goed voorbereid naar de winkel gaat.

rotje icoonRotje
Prijs: gratis
Categorie: Amusement
Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.0+


Hou je het liever bij digitaal vuurwerk, dan is Rotje al drie jaar een aanrader. Sinds de laatste update van deze app kun je ook een rotje naar Facebook-vrienden sturen. Wel zo sociaal. Zodra je tien vrienden een knallend nieuwjaar wenst met Rotje 3.0 speel je de nitraatbom vrij.

buitenbeter icoonBuitenbeter
Prijs: gratis
Categorie: Diensten
Geschikt voor: iPhone, iOS 3.2+


Vuurwerk draait niet alleen om lol hebben maar levert ook overlast op, bijvoorbeeld voor ouderen en huisdieren. Rond de jaarwisseling kan iedereen via de Buitenbeter-app vuurwerkvandalisme melden. Meldingen vanuit heel Nederland worden meteen doorgestuurd naar de gemeente. Vanaf nu is er een speciale categorie Vuurwerkvandalisme aanwezig in de app, waar je je irritaties kunt melden.

keetje icoonKeetje – Gelukkig Nieuwjaar
Prijs: €2,69
Categorie: Boeken
Geschikt voor: iPad, iOS 4.0


Een gloednieuwe app voor oud en nieuw, in de vorm van een prentenboek. Keetje heeft zelf oliebollen gebakken en gaat ’s avonds laat met de auto naar opa en oma om daar Oud & Nieuw te vieren. Maar het loopt allemaal iets anders dan verwacht.

oliebol icoonOliebol
Prijs: gratis
Categorie: Eten en drinken
Geschikt voor: iPhone, iOS 5.1+


Al eens besproken op iPhoneclub: de app Oliebol. Hierin lees je waar bij jou in de buurt de beste oliebollen te krijgen zijn. De app geeft een overzicht van oliebollenkraampjes, met sterrenwaardering van andere gebruikers. Je kunt ook oliebollenkramen beoordelen door in te loggen met je Facebook-account.

oliebollen spelOliebollen Spel
Categorie: Game
Prijs: gratis
Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.3+


Een match-3 spelletje dat extra moeilijk is, omdat oliebollen bij nadere bestudering best op elkaar lijken. Je zoekt steeds drie dezelfde oliebollen bij elkaar, zodat ze van het speelbord verdwijnen. Om het iets makkelijker te maken heeft elke oliebollenfoto een anders gekleurde rand. De app is gratis, maar had bij ons wel lichtelijk irritante schermvullende advertenties over (schande!) …vlaaien!

wijnalmanak wijnshakerWijnalmanak Wijnshaker
Prijs: gratis (met in-app aankopen)
Categorie: Lifestyle
Geschikt voor: iPhone, iOS 4.3+


Uitgeverij Unieboek Het Spectrum heeft de oude Wijnshaker-app uit de App Store gehaald en vervangen door een nieuwe, die je handmatig opnieuw moet installeren. De nieuwe Wijnshaker is bijgewerkt voor 2013 en geeft op basis van de winkel waar je bent meteen het juiste wijnadvies. De app zelf is gratis, maar bevat diverse in-app aankopen. Komt dat even goed uit, want je hebt voor Oud & Nieuw alleen de categorie ‘Feestwijnen’ nodig en die kost maar €0,89. De hele collectie van ruim vijfhonderd wijnen kost €3,59. In combinatie met de later in dit artikel genoemde aanbiedingenapps vind je zo de beste champagne-aanbieding, zonder dat de gasten proestend met hun glas naar de eerste de beste kamerplant rennen.

new years live icoonNew Year’s Live
Prijs: €1,79
Categorie: Amusement
Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 5.1+


Onlangs besproken op iPadclub: de app New Year’s Live. Deze universele app is ook prima op de iPhone te gebruiken. Met New Year’s Live volg je de jaarwisselingen wereldwijd via webcams, waarbij je ook met de audio kunt meeluisteren. Earthcam schakelt webcams in die in grote steden als New York, Los Angeles, Amsterdam en Londen zijn opgesteld, zodat je het bijna live kunt meebeleven. Een teken ‘HD’ geeft aan dat de webcam HD-beelden levert.

sterretjes icoonSterretjes
Prijs: gratis
Categorie: Amusement
Geschikt voor: iPhone, iOS 5.0


Hij is onlangs nog bijgewerkt, zodat de jaarwisseling 2012/2013 passend kan worden aangekondigd. De Sterretjes-app bestaat uit twee onderdelen: een animatie van een brandend sterretje en een reeks vuurwerkgeluiden. Het sterretje is leuk voor peuters en kleuters, zodat ze toch wat vuurwerk kunnen ‘afsteken’ zonder de boel in de hens te steken. Bij de vuurwerkgeluiden heb je keuze uit 12 stuks. Er staat bovenin de app een reclamebalk, maar die is niet storend.

lift icoonLift
Prijs: gratis
Categorie: Gezondheid en fitness
Geschikt voor: iPhone, iOS 5.0+


Gewoontes, we staan ermee op en gaan ermee naar bed. Nu is de tijd om alvast na te denken over je goede voornemens en de onlangs op iPhoneclub besproken app Lift helpt je daarbij. Schrijf op wat je komend jaar wilt verbeteren, houd je voortgang bij en laat anderen weten hoe het ermee staat.

aanbieding icoonAanbieding
Prijs: gratis
Categorie: Diensten
Geschikt voor: iPhone, iOS 4.1+


Best leuk, dat champagnedrinken. Maar moet dat spul echt dertig euro per fles kosten? Vorig jaar adviseerden we voor het kiezen van de beste drankaanbiedingen nog de app Aanbieding Slijterij. Maar die is nog niet aangepast voor iOS 6 en de iPhone 5 en toont geen aanbiedingen meer bij twee belangrijke drankleveranciers: Gall & Gall en Dirck III. Er zit dus niets anders op dan de algemene app Aanbieding te installeren, waar je de koopjes van supermarkten als AH, Lidl, Aldi, Jumbo en Dirk vindt. Een alternatief is Supermarkt+, een app die al is bijgewerkt voor iOS 6. Wie echt tijd teveel heeft kan natuurlijk ook apps als Reclamefolder doorspitten.

new years icoonNew Year’s Photo Effects
Prijs: €1,79
Categorie: Foto en video
Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.3+


OK, je staat klaar met oliebollen en champagne, je hebt iedereen in je directe omgeving al een knuffel en zoen gegeven. Maar hoe stuur je vrienden die elders op de wereldbol aan het feestvieren zijn een passende gelukwens? Als je geen leuke tekst kunt verzinnen, stuur je gewoon een foto. Maak een foto van jezelf en plakt er wat feestelijke attributen op, zoals knallend vuurwerk in de lucht of een glas champagne voor je neus. Kan zo verstuurd worden naar Facebook of een e-mailadres. Niets meer aan doen.

new years photo effects

Bonusvermelding, voor de moeite

safe vuurwerk icoonSafe Vuurwerk
Prijs: gratis
Categorie: Catalogi
Geschikt voor: iPhone, iOS 6.0+


Het is jammer dat iOS tegenwoordig zoveel ontwikkelaars trekt die lustig voortborduren op de Geocities-stijl uit de vorige eeuw. Maar de insteek van deze app is goedbedoeld, alleen snappen we niet waarom je er minimaal iOS 6 voor nodig hebt. De app zelf dóet namelijk helemaal niets, behalve het tonen van vier statische tekstjes. Safe Vuurwerk toont een scherm met vier knoppen, waar je uitleg vindt hoe je veilig siervuurwerk, vuurpijlen en knalvuurwerk afsteekt. Er is ook een scherm met algemene veiligheidstips, maar die is door het drukke behangetje onleesbaar. Gratis, maar biedt eigenlijk info die je al wist. Daarom deze bonusvermelding, als aanmoediging om voor de volgende jaarwisseling een écht mooie app met nuttige info te maken. De website van de ontwikkelaar verwijst naar een bedrijf voor sierbestrating, dus we vermoeden dat Johannes en Wesley Wansink dit in hun vrije tijd hebben zitten knutselen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2012, 22:05
Categorie Lifestyle
Onderwerpen oudjaar, vuurwerk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.