Mail Pilot 2 icon

Review: Mail Pilot 2, vernieuwde e-mailapp wil meer bieden dan Mailbox

Mailapp Mail Pilot heeft een grote 2.0-update gehad. Wat biedt deze betaalde concurrent voor Mailbox en Outlook allemaal?

Mail Pilot 2 iconMailapp Mail Pilot was een ambitieus project toen de makers in 2012 naar Kickstarter stapten om geld in te zamelen. Korte tijd daarna veranderde de markt voor mailapplicaties radicaal. De komst van Mailbox maakte het Mail Pilot al meteen moeilijk, door dezelfde functies te bieden vóórdat Mail Pilot in de App Store verscheen. En nog gratis ook. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft Mail Pilot een grote 2.0-update gekregen. Reden voor ons om de app eens goed onder de loep te nemen. Weet Mail Pilot met de laatste update op te boksen tegen de concurrentie?

Mail Pilot 2: nieuw design

Mail Pilot 2 screenshotDe voornaamste vernieuwing in Mail Pilot 2 is het aangepaste design. Hiermee sluit de app niet alleen beter aan op iOS 8, maar is hij ook sneller te bedienen. De app is gehuld in een lichtrode tint, maar dit kun je vanuit de instellingen van Mail Pilot aanpassen. Daar zijn een aantal kleurenthema’s te vinden.

Lees ook onze eerdere review toen de app in 2013 verscheen en maar liefst €13,99 kostte: Mail Pilot: alternatief voor Mailbox met fors prijskaartje

Swipe-acties in Mail Pilot

Door naar boven en beneden te vegen, spring je snel heen en weer tussen de inbox en je reminder-scherm. Je kunt in Mail Pilot 2 een e-mail opzij vegen om er acties mee uit te voeren. Een swipe van links naar rechts maakt van de e-mail een herinnering, een beweging de andere kant op archiveert het bericht. Het is een handeling die we inmiddels kennen van veel mailapps, waaronder het eerder genoemde Mailbox. Toch biedt Mail Pilot 2 een paar extra handigheden. Het tijdstip waarop je aan een bericht wordt herinnerd, is bijvoorbeeld gebaseerd op hoe ver je een e-mail doortrekt bij je veegbeweging. Een korte swipe stelt een herinnering in die na één dag wordt verstuurd, maar door langer te vegen kan een e-mail tot vijf dagen later worden doorgeschoven.

Je kunt een e-mail ook ingedrukt houden om er een kleine rechthoek van te maken. Gooi het bericht vervolgens één van de vier kanten van het scherm op, om er iets mee te doen. Een worp naar beneden verwijdert het bericht, een beweging naar rechts zet hem in een lijst en aan de linkerzijde van het scherm wordt hij als ‘Compleet’ afgevinkt. Slinger je de e-mail naar de bovenkant van het beeld, dan wordt hij weggezet voor een later moment. Je kunt hem vervolgens bekijken in een speciale inbox, te vinden door je inbox naar beneden te vegen.

Lees ook: Beste e-mail apps voor iPhone en iPad

Widget, maar langzame notificaties

Mail Pilot 2 heeft een widget voor het Berichtencentrum, waarin alle e-mails staan die voor vandaag zijn ingesteld als herinnering. Een logische toevoeging aan de app, want veel herinneringen-apps hebben vergelijkbare widgets en Mail Pilot wil ook dat je de inbox gebruikt als todo-lijst. Handig, maar de ontwikkelaar heeft tegelijk een paar praktische functies laten schieten. Zoals bijvoorbeeld ondersteuning voor pushberichten.

Het is in Mail Pilot mogelijk om notificaties te ontvangen als een uitgestelde e-mail zijn deadline bereikt, maar bij nieuwe e-mails wordt niet gelijk een bericht verstuurd. In de app is het alleen mogelijk om notificaties in te stellen die worden verstuurd zodra je mailbox in de achtergrond wordt bijgewerkt. Volgens de ontwikkelaar verbruikt je iPhone met deze vorm van berichtgeving minder stroom, maar het zorgt ervoor dat je pas veel later op de hoogte bent van nieuwe e-mails. In onze tests zat er in elk geval een kwartier tussen het ontvangen van een e-mail en het verzenden van het pushbericht hiervan. Terwijl concurrerende apps wel direct waarschuwen bij een ontvangen bericht. De notificaties van Mail Pilot 2 zijn wel interactief: veeg ze opzij of trek ze naar beneden, om een e-mail uit te stellen of te archiveren zonder de app te starten.

Mail Pilot 2 notificaties Mail Pilot 2 widget

Je kunt er moeilijk omheen: met een prijskaartje van €7,99 is Mail Pilot 2 aanzienlijk duurder dan veel concurrerende apps. Met Mailbox en Outlook (voorheen Acompli) zijn er namelijk een aantal krachtige concurrenten gratis te downloaden. Mac-bezitters moeten bovendien €14,99 betalen voor de OS X-versie, willen ze alle functies ook met muis en toetsenbord gebruiken. Je kunt op de desktop Mail Pilot gebruiken door e-mails in de mappen te plaatsen die de app aanmaakt. Bijvoorbeeld via de Gmail-website, maar heel handig en intuïtief is dit niet.

Wat krijg je voor dat hogere prijskaartje terug? Bij onze tests kwamen we amper functies tegen die bij de concurrentie niet te vinden zijn. Wel ondersteunt de app indrukwekkend veel e-maildiensten. Op het moment kun je Gmail, iCloud, Yahoo, Outlook, AOL, Rackspace, IMAP-mailadressen en Exchange-accounts met IMAP gebruiken. Daarnaast is het verdienmodel achter de app vrij transparant: de ontwikkelaar zegt alleen geld te verdienen met de verkoop van de app.

Conclusie Mail Pilot review

We vegen al sinds 2013 e-mails opzij in Mail Pilot om er herinneringen van te maken. De grote 2.0-update heeft weinig aan dit principe veranderd. De app is echter wel uitgebreider, krachtiger en beter vormgegeven dan hiervoor. De toevoeging van een widget voelt zo logisch, dat we ons eigenlijk afvragen waarom andere mailapps dit nog niet op deze manier hebben gedaan. Maar: de matige ondersteuning voor notificaties valt nogal zwaar tegen. We zijn gewend om direct te zien wanneer een e-mail binnenkomt en daar is Mail Pilot niet toe in staat. Dat maakt dat de hoge prijs moeilijk te goed te praten is.

Pluspunten

  • Hoe verder je veegt, hoe langer je een mail uitstelt.
  • Altijd snel terug in inbox.

Minpunten

  • E-mail pusht niet, waardoor notificaties laat binnenkomen.
  • Duur vergeleken met vergelijkbare apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 februari 2015, 12:04
Categorie Productiviteit
Onderwerp e-mail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.