drops-app-taal-leren

Review: Drops, vreemde taal leren in 5 minuten per dag

Drops leert je in 5 minuten per dag Spaans, Duits, Italiaans, Engels of Frans. Langer dan 5 minuten mag niet. Je leert met leuke spelletjes.

drops-app-taal-lerenTijd om een vreemde taal te leren door wekelijks in een cursuszaaltje te gaan zitten, heb je waarschijnlijk niet. Maar gelukkig zijn er dan apps, waarmee je zonder verplichtingen en vaak ook nog zonder kosten aan je talenknobbel kunt werken. Drops is zo’n app. Je leert hiermee in korte, frequente sessies de taal onder de knie te krijgen. In slechts 5 minuten per dag steek je ongemerkt heel wat op. Dat doet Drops op een Duolingo-achtige manier: met leuke spelletjes.

Drops dwingt je zelfs om niet langer dan 5 minuten per dag te oefenen. Zodra de 5 minuten voorbij zijn, start er een teller om je te herinneren dat je pas 24 uur later weer verder mag spelen. Dat is ook meteen de belofte die je bij het opstarten krijgt te zien: je hebt maar 5 minuten, gebruik het verstandig! Je hebt vervolgens de keuze uit Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Engels.

drops-taal-leren-1 drops-taal-leren-2

Ik koos voor een cursus Italiaans en kreeg een challenge van 10 dagen voorgeschoteld. Dit is bedoeld om je de nieuwe gewoonte aan te leren, om elke dag 5 minuten te studeren. Elke dag moet je loggen. De app begint met voedsel, gaat daarna door naar drankjes, essentials, nummers, hotel, transport, shoppen, stad, weer, gebouwen, relaties, gezondheid, pret, lichaam en zo verder. Allemaal onderwerpen waarvan je de belangrijkste termen zou willen weten. Door directe associatie zou je daarbij de woorden sneller moeten leren.

De oefeningen van Drops bestaan uit het in volgorde zetten van letters om een woord te vormen, goed/fout-vragen en andere speelse vormen waarbij je gaat tappen en swipen. Ik kreeg bijvoorbeeld ‘il pane’ te zien, met daarbij een glimp van een brood. Door over het scherm te wrijven (zoals een gummetje) wordt daarbij een steeds groter gedeelte van het brood zichtbaar. Vervolgens moest ik de woorddelen ‘il-pan-e’ op de juiste volgorde zetten. Ondertussen krijg je driemaal te horen hoe het woord wordt uitgesproken. Het leverde me 2 van de 3 sterren op (waarschijnlijk omdat ik tussendoor screenshots zat te maken en daardoor te lang bezig was). In de eerste 5 minuten leerde ik een stuk of 10 woordjes en uitdrukkingen, waaronder brood, fruit, mes, paddestoel, vlees, ik kook en kaas.

drops-taal-leren-3 drops-taal-leren-4

De ontwikkelaars hebben uit elke taal de 460 meest praktische woorden gekozen die je nodig hebt om 60% van de dagelijkse gesprekjes te kunnen voeren. De app past zich aan jouw prestatieverbeteringen aan: hoe beter je scoort, hoe moeilijker de opdrachten die je krijgt. Leuk om te proberen als je ondertussen een beetje zat bent van Duolingo.

Drops is gratis, maar er zitten wel aankopen in de app. Als je langer dan 5 minuten wilt doorspelen, kun je die verdienen met een tweet (3 minuten), Facebook-berichtje (3 minuten), door feedback te geven (ook 5 minuten) of door een in-app aankoop te doen van €0,99 (5 minuten extra). Maar da’s alleen voor mensen die hun zelfbeheersing niet onder controle hebben.

Pluspunten

  • Gevarieerde oefeningen, met veel interactie
  • Ongemerkt leer je best veel woordjes in 5 minuten
  • Leuk uitgevoerde app, die de vergelijking met Duolingo goed kan doorstaan

Minpunten

  • Geen, de in-app aankopen zitten je namelijk niet in de weg

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2015, 20:31
Categorie Onderwijs
Onderwerpen duolingo, taalcursus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.