Jagimo: 5 minuten om creatief uit de hoek te komen

Jamigo is een mengsel van een sociaal netwerk en een spel. Je krijgt vijf minuten de tijd om op willekeurige onderwerpen te reageren die anderen aandragen. Zoiets kan echt alleen op de iPhone.

Jagimo iPhone creatieve appJagimo is niet zomaar een sociaal netwerk en niet zomaar een game. Het is een beetje van beide. De gisteren verschenen iPhone-applicatie legt je willekeurig een foto of een regel tekst voor die door een andere speler in de wereld is gebracht. Vervolgens heb je vijf minuten om er op te reageren. Als er vijf minuten niet meer op een ‘jagimo’ gereageerd wordt, worden de resultaten gepresenteerd en kun je zien wat de anderen ervan gemaakt hebben.

Een goed voorbeeld is het onderwerp ‘The awesome power of…’ dat gebruiker Mack Brazel 15 uur geleden opgooide. Op het moment dat een jagimo wordt aangemaakt, gaat er in de eerste vijf minuten een uitnodiging naar willekeurige spelers. Als die klaar zijn, gaat de uitnodiging verder naar andere willekeurige spelers. Iedereen krijgt via een push-bericht de mogelijkheid om een onderwerp te passen of te ‘vangen’. Als niemand een onderwerp gedurende vijf minuten vangt, houdt het op en is de creatieve sessie voorbij.

Pas dan zijn niet alleen de namen van de deelnemers, maar ook de resultaten van het onderwerp zichtbaar. De oprichter van de jagimo ‘The awesome power of…’ kiekte zelf een lichtflits in een onweersbui, maar dat weten medespelers niet. En dus is het tweede resultaat een knuffel van Homer Simpson, gevolgd door een zak Starbucks-koffie en een oude prent van een vrouw in het zwart-wit die een goud biertje drinkt. Die foto werd leuk bevonden met vier likes. De oude, afgetrapte All Stars op de gang die wij inbrachten krijgt eveneens vier likes. Dislikes worden in de praktijk bijna nooit gegeven.

Jagimo heeft een goede gemeenschap, wordt gesteld door de gebruikers zelf in de handvol tekst-jagimo’s die over de applicatie zelf gaan. De foto’s die worden geüpload zijn beschaafd en als er een tekstuele jagimo rondgaat met de opdracht ‘schrijf een miniverhaal in vijf minuten’, dan vergaart ie tientallen mensen die de jagimo vangen en daarna nog eens tientallen mensen die reageren op andermans verhalen als de jagimo is afgelopen. Want ook reageren is naast liken een optie. Andere sociale opties zijn gebruikers volgen, jagimo’s favorieten en op de wereldkaart kijken waar de antwoorden vandaan komen. Gelukkig is je locatie opgeven geen verplichting.

Het is moeilijk in te schatten hoe lang Jagimo leuk blijft. De applicatie gooit willekeurig jagimo’s aan en dat kan vervelend zijn als je de applicatie niet actief benut en met iets anders bezig bent. Het aantal jagimo’s valt mee, maar je hebt er zelf niks over te zeggen wanneer je mag meedoen. Je kan ook niet zomaar inspringen om een jamigo waarvan je ziet dat die nu bezig is. Gelukkig is er wel een optie waarmee je kan aangeven dat je slaapt. Dan bestookt de applicatie je in ieder geval acht uur niét met een creatieve uitspatting. Kunnen we de dag daarop weer wat scherper uit de hoek komen.

Downloaden: Jagimo! (tijdelijk gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2011, 21:32
Categorieën Games, Sociaal netwerken
Onderwerpen creatief, sociale netwerken, spel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.