Apple gaat in iOS update expliciete toestemming eisen voor adresboek-toegang

Apple heeft gereageerd op de klachten over het ongevraagd uploaden van adresboekgegevens door app-ontwikkelaars. Volgens Apple komt er een oplossing in een volgende versie van iOS.

path-adresboekEr wordt al een week gepraat over adresboeken die zomaar vanuit apps toegankelijk zijn. Gelukkig kunnen we nu eindelijk een reactie van Apple noteren. Apple benadrukte het bestaande beleid van Apple, dat apps geen contactinformatie mogen benaderen of uploaden zonder toestemming van de gebruiker. Apps die dat wel doen, overtreden de richtlijnen van Apple. Maar feit is dat er een hoop apps zijn die daar rekening mee houden en Apple heeft die apps gewoon toegelaten in de App Store. Apple belooft dat er een iOS-update aankomt waarin voortaan wordt gevraagd of je contactinformatie wilt delen.

Bij locatiedata heeft Apple er uiteindelijk ook voor gekozen om de gegevens pas na toestemming te delen. Apps moeten een pop-up tonen waarin de toestemming wordt gevraagd. Maar over adresgegevens was eerder blijkbaar nog niet nagedacht.

Voor wie de exacte bewoordingen van Apple wil weten:

We’re working to make this even better for our customers, and as we have done with location services, any app wishing to access contact data will require explicit user approval in a future software release.

Overigens werden er vanuit het Amerikaanse Congres ook al vragen gesteld: twee congresleden stuurden een brief naar CEO Tim Cook, waarin ze opheldering vroegen over het ongevraagd toegankelijk maken van adresboekdata.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 februari 2012, 21:39
Categorie Uncategorized
Onderwerpen adresboek, apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.