Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Review: Logitech Ultimate Ears 400vi headset voor iPhone

De Logitech Ultimate Ears 400vi is een in ear headset, speciaal gemaakt voor de iPhone, waarmee je ook kunt bellen en je iPhone kunt bedienen. We onderwierpen hem aan een maand lang aan een test.

Logitech Ultimate Ears 400viEigen ervaring leert dat voor een muziekliefhebber met iPhone de zoektocht naar de perfecte hoofdtelefoon een lastige is. Je wilt een goede geluidskwaliteit en een microfoontje zodat je ook direct kunt bellen als je telefoon overgaat terwijl je muziek luistert. Tegelijk moet hij er niet te lelijk uitzien, want je loopt er wel mee over straat en je wilt ook niet de hoofdprijs betalen. Logitech begeeft zich sinds een tijdje op de markt van hoofdtelefoons met de lijn Ultimate Ears. De Logitech Ultimate Ears 400vi is een in ear headset, speciaal gemaakt voor de iPhone, waarmee je ook kunt bellen en je iPhone kunt bedienen. Ik heb ze de afgelopen vier weken aan een grondige test onderworpen.

Ontwerp

Het geluid is uiteindelijk het belangrijkste van een hoofdtelefoon, maar voordat je luistert bekijk je eerst het uiterlijk. Bij het ontwerp zijn er altijd twee belangrijke factoren: ziet hij er een beetje leuk uit en is hij degelijk? Het gebeurt namelijk regelmatig dat de dunne draadjes van een hoofdtelefoon al na een paar weken doorbreken en je je peperdure headset zo in de prullenbak kunt gooien.

De Ultimate Ears die ik getest heb, hebben een opvallende brede platte draad, waar alle aders doorheen lopen. Dit geeft een steviger gevoel dan de losse dunne draadjes van sommige andere merken. De bevestiging aan de plug en de dopjes en het punt waar de draad opgesplitst wordt voor beide oren, zien er degelijk uit. Ook de afstandsbediening/microfoon ziet er prima uit. De bouw van de dopjes zelf valt helaas wel tegen. Er is gekozen voor metaalkleurig glimmend plastic, dat nogal goedkoop, en daarmee ook van mindere kwaliteit, aanvoelt.

Dat brengt me meteen op het uiterlijk: de dopjes zelf zien er dus een beetje goedkoop uit en dat is jammer. De platte draad mag misschien degelijk zijn, maar is niet echt mijn persoonlijke smaak, al zat dat voor ieder anders zijn. Rond het oor zijn op de draad wat witte streepjes gezet, die vast bedoeld zijn voor de nodige hipheid, maar niet echt in lijn met wat volgens Apple ‘design’ is (iets wat vermoedelijk toch de voorkeur van veel iPhone-gebruikers heeft). Tot slot staat er bovenop de oordopjes een logo gedrukt of beter gezegd: stond. Na een week was hij door slijting al bijna verdwenen. Ook de L/R-labeltjes onderop de oortjes zijn na vier weken al zo goed als onzichtbaar geworden.

Pasvorm

Ultimate Ears met extra dopjes en doosjeNiet onbelangrijk bij een in ear hoofdtelefoon is hoe de dopjes in je oor zitten. Logitech heeft, zoals zo bijna elke fabrikant, gekozen voor verwisselbare rubberen dopjes in verschillende maten. Om precies te zijn worden er vijf meegeleverd, zodat er voor bijna iedereen een passend paar bijzit. De standaarddopjes die er bijzaten pasten bij mij al direct prima. Ze sluiten goed af en blijven op hun plek, maar er is wel één groot nadeel. Je voelt/hoort ze als je loopt. Het geluid is lastig te omschrijven, maar bij beweging hoor je een heel dof gekraak, wat ik echt ongelofelijk storend vind.

Naast de gewone rubberen dopjes, is er een paar van een soort schuimrubber meegeleverd. Het schuim past zich aan aan je oren, zodat ze heel goed afsluiten. Dit soort dopjes heb ik al eerder gezien bij de hoofdtelefoons van AiAiAi, maar bij Logitech is het materiaal zachter. Je krijgt ze vrij makkelijk in je oren en ze zitten goed. Soms zelfs iets te goed. In een aantal gevallen trok ik namelijk de hoofdtelefoon zonder het dopje uit mijn oor. Niet echt fris als je dan het dopje zelf nog uit je oor moet peuteren. Ook worden ze ontzettend snel vies en heb je na een week al het idee dat ze aan vervanging toe zijn. Dus leuke poging, maar ik blijf bij de rubberen dopjes.

Geluid

En dan de vraag: hoe klinken ze? Dat is deels afhankelijk van smaak, maar voor een paar oortjes onder de 100 euro klonken ze OK. Beter dan sommige andere merken, maar niet uitmuntend.

Het geluid is op zich over het hele bereik (van bass tot hoge tonen) in orde, maar er lijkt een soort algemene doffe waas overheen te zitten, die soms de sprankeling uit de muziek haalt. Dit ligt denk ik deels aan de vorige hoofdtelefoon die ik gebruikte, die redelijk schel was. Na twee weken had ik hier namelijk een stuk minder last van dan in het begin. Desondanks was ik blij toen ik gisteren mijn oude vertrouwde hoofdtelefoon weer kon gebruiken.

Afstandsbediening/microfoon

AfstandsbedieningLogitech heeft in het snoer naar je rechteroor een afstandsbediening ingebouwd. De afstandsbediening heeft drie knoppen: twee om het volume te regelen en een algemene knop. Met de algemene knop kun je onder meer je muziek pauzeren of je iPhone opnemen als je wordt gebeld. Met een lange druk start je stemherkenning, zodat je ook handsfree iemand kunt bellen of de tijd kunt laten voorlezen (handig als je op de fiets zit en de trein moet halen). De afstandsbediening werkt goed en is zonder kijken goed te bedienen; ik heb tijdens de testperiode geen een keer het verkeerde knopje ingedrukt.

De ingebouwde microfoon is prima, maar heeft zoals wel vaker veel last van wind. In de auto, de trein of lopend bij weinig wind is de verstaanbaarheid prima. Op de fiets kun je er echter nauwelijks mee bellen.

Conclusie

De Logitech Ultimate Ears 400vi is een prima in ear headset. Maar bij prima houdt het voor mijn gevoel ook op. Het ontwerp en de bouw doen een klein beetje af aan de standaard die je als iPhone-gebruiker gewend bent. Ze zitten goed in je oren, maar kraken wel een beetje. De afstandsbediening is handig en de microfoon in orde. Het geluid van de hoofdtelefoon is zeker niet slecht, maar het kan beter, zeker voor een prijs van 80 euro. Al met al een voldoende, maar meer dan dat is het voor mij ook niet.

Info: Logitech Ultimate Ears 400vi

  • Producent: Logitech
  • Te koop via: Dynabyte (en veel andere webshops)
  • Prijs: €79,95
  • Cijfer: 6

Lees de 35 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »