Wolfgang-App

Waarom Nederlandse concertzalen aanmoedigen dat je je iPhone meeneemt

De Wolfgang-app geeft achtergrondinfo tijdens een klassiek concert, maar daarvoor moet je wel naar je smartphonescherm kijken. Nederlandse concertzalen staan opvallend genoeg achter het idee.

Wolfgang-App
Je iPhone gebruiken tijdens een klassiek concert: veel mensen zouden het als onbeschoft ervaren. Je wekt daarmee toch de indruk dat je je verveelt en geen respect voor de muzikanten hebt? Toch willen de makers van de Wolfgang-app juist dat je samen met je iPhone een concert ervaart. Tal van Nederlandse concertzalen zien het idee wel zitten. Hoe kan dat?

Een app die smartphonegebruik aanmoedigt tijdens een concert. Het klinkt niet als iets waar concertzalen warm voor lopen, maar Wolfgang bewijst het tegendeel. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ, De Doelen in Rotterdam en Tivoli/Vredenburg in Utrecht zeggen allemaal achter het initiatief te staan.

Meer weten is meer genieten?

“Met Wolfgang begrijp en beleef je klassieke muziek als nooit tevoren”, zo belooft de gratis iPhone-app. Het VSBfonds en Stichting Doen financierden de app, met de gedachte dat je klassieke muziek meer gaat waarderen als je er meer over weet.

Wolfgang-screenshot Wolfgang-screenshot

Het werkt zo: terwijl een orkest de setlist afwerkt, krijg jij achtergrondinformatie over de nummers die op dat moment gespeeld worden. Hierdoor ontstaat er een samenwerking tussen jouw iPhone en het orkest, die samen een verhaal vertellen.

Violen die van tempo wisselen veranderen zo in ‘wendingen in een verhaal om een sultan te blijven boeien’. Je komt er gaandeweg achter dat Scheherazade begint met een verhaal over de zee.

Subtiele tekstblokjes

Al deze info verschijnt in de vorm van tekstblokjes op je scherm, dat expres zo donker mogelijk gemaakt is. De achtergrond is dus zwart en de letters zijn lichtgrijs, zodat je de rest van het publiek zo min mogelijk lastig valt met een verlicht telefoondisplay.

Om meer scheve gezichten te voorkomen raadt Wolfgang aan op de app te starten voordat het concert begint en de iPhone op stil te zetten. Bovendien is de tekst bewust kort en bondig, zodat je niet constant op je scherm zit te kijken.

In de app kun je zien welke concerten met Wolfgang te beluisteren zijn, zoals bijvoorbeeld het Holland Festival op 20 juni. Om Wolfgang te gebruiken heb je tijdens het concert wel een Wi-Fi, 3G- of 4G-verbinding nodig, zodat de tekst op het juiste moment op je scherm kan verschijnen.

Een origineel idee en als het andere concertbezoekers niet afleidt kan het een manier zijn om klassieke muziek op een nieuwe manier te beleven. De vraag is natuurlijk of de Wolfgang-gebruiker de verleiding kan weerstaan om dat inkomende WhatsApp-berichtje te openen, want met je iPhone in je hand is die stap een stuk sneller gezet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2015, 14:59
Categorie Apps
Onderwerp concert

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.