iPhone: filmen tijdens concert

Apple wil filmen tijdens concerten tegengaan met infrarood

Apple heeft een patent toegewezen gekregen dat het filmen tijdens concerten onmogelijk moet maken. Signalen zorgen dat je alleen een zwart beeld krijgt.

Apple heeft een patent toegewezen gekregen, dat een eind moet maken aan de gewoonte om te filmen en te fotograferen tijdens concerten. Infraroodsignalen moeten ervoor zorgen dat je alleen een zwart beeld te zien krijgt.

iPhone: filmen tijdens concert

Filmen tijdens concerten

Het gebeurt maar al te vaak: mensen die een compleet concert meemaken via de camera van hun telefoon, omdat ze alles willen vastleggen voor het nageslacht. Zangeres Adele onderbrak kortgeleden nog een concert omdat een vrouwelijke fan alles aan het filmen was. “Kun je stoppen mij te filmen met die videocamera? Want ik ben echt hier, je kunt er in werkelijkheid van genieten in plaats van via je camera”, aldus Adele. “Dit is geen DVD, dit is een echte show.”

Dergelijke situaties kunnen verleden tijd zijn als Apple met het patent aan de slag gaat. Apple vroeg het al in 2011 aan het het beschrijft en methode om de camera van iPhones onder bepaalde omstandigheden te blokkeren. Het werkt via uitgezonden infraroodsignalen met versleutelde data. Dit voorkomt dat iemand opnames kan maken. Als de iPhone de signalen opvang is het niet mogelijk om te fotograferen of te filmen. In plaats daarvan blijft het beeld zwart.

Ook handig in musea en geheime productdemonstraties

Apple zou het ook in eigen huis kunnen gebruiken, bij het demonstreren van nieuwe producten aan de media. Bands en artiesten vragen regelmatig aan het publiek om geen film- en video-opnames te maken, maar vaak houden ze zich er niet aan. Inmiddels zijn er alternatieve oplossingen bedacht, zoals een hoesje waar je je smartphone in moet doen en die alleen buiten de zaal weer te openen is. Ook zijn er low-tech oplossingen, zoals het inleveren van je smartphone voordat je de zaal betreedt. Maar dat is onpraktisch en onprettig voor gebruikers, omdat je onzeker bent of je je dure toestel wel weer terugkrijgt.

Patent filmen tijdens concerten

Het patent van Apple kan ook in musea van pas komen, waar het verboden is om kwetsbare historische schilderijen te fotograferen. Overigens is de uitvinding in het patent ook nog op een andere manier te gebruiken: het systeem kan er ook voor zorgen dat je extra informatie in beeld krijgt, als een vorm van augmented reality. De infraroodsignalen zorgen er dan voor dat je de extra informatie te zien krijgt.

Nu Apple het patent toegewezen heeft gekregen, kunnen ze ermee aan de slag, maar de daadwerkelijke toepassing kan nog wel even duren. Helaas is het dus niet meteen de oplossing voor de huidige ergernissen onder concertgangers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juni 2016, 10:32
Categorie Apple
Onderwerpen concert, muziek, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.