Tablets gaan forse groei in mobiel dataverkeer veroorzaken

Door de groei van tablets zal ook het dataverkeer explosief stijgen. Providers houden rekening met forse groei, maar als productcategorie zijn tablets nog zeer klein.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

tabletsEen paar dagen geleden was in het nieuws dat steeds meer Nederlanders op een smartphone overstappen. Meer dan 2 miljoen smartphones gingen er in 2010 over de toonbank. Aan het einde van het jaar zullen er daardoor in Nederland 3,3 miljoen smartphonegebruikers zijn. Meer dan de helft van die mensen sluit een databundel af om te kunnen internetten. En die toestroom veroorzaakt een behoorlijke groei in de hoeveelheid dataverkeer. De Nederlandse providers verwachten dan ook een forse groei van het dataverkeer, mede door de opkomst van tablets.


Volgens cijfers van KPN verbruiken mensen met een tablet met internetbundel tot vijfmaal zoveel data dan het gemiddelde. Pas in de eerste helft van 2011 zal de invloed van tablets echt merkbaar zijn. Bij KPN steeg het mobiele dataverkeer in 2010 met 50 procent. T-Mobile verwacht voor volgend jaar zelfs een groei met een factor 40 tot 50. Vodafone zag afgelopen jaar het mobiele dataverbruik stijgen met een factor 3. De providers zijn trouwens niet bang voor de stijging: ze zeggen veel te hebben geïnvesteerd en dat ook de komende tijd nog te zullen doen.

De groei van het dataverkeer via tablets zal de providers overigens niet in de weg zitten. De tablet is een nieuwe productcategorie en in absolute aantallen gaat het nog om een klein aantal gebruikers, zo vertelt een van de geïnterviewde operators bij Tweakers.net.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.