Opera onthult nieuwe Opera Ice-webbrowser voor iOS

Opera heeft een nieuwe webbrowser voor iOS en Android ontwikkeld: de Ice-browser is geoptimaliseerd voor touchscreens.

opera-logoOpera heeft een nieuwe webbrowser voor iOS en Android ontwikkeld, die in februari 2013 beschikbaar komt. “Geen knoppen, geen menu’s. Het is puur een visuele ervaring”, vertelt de Noorse browsermaker. Opera heeft nog geen officiële aankondigingen gedaan. Het nieuws lekte via een YouTube-video, waarin Opera de plannen voor 2013 bekendmaakte tijdens een interne vergadering. In de video is de productmanager te zien, die Ice heeft helpen ontwikkelen. De browser is helemaal geoptimaliseerd voor touchscreens en heeft een soort iOS-homescreen met icoontjes waarmee je toegang krijgt tot favoriete sites. Opvallend (en tegelijk logisch om goedkeuring van Apple te krijgen) is dat Opera’s Ice-browser gebaseerd is op de WebKit-engine, die ook in Safari en de standaard Android-browser wordt gebruikt. Normaal maakt Opera gebruik van de in eigen huis ontwikkelde Presto-engine.

opera-ice-browserVolgens Opera zal een webapp als Google Maps in Ice aanvoelen en zich gedragen als een native app. De browser is ontwikkeld om relevant te blijven in de mobiele browseroorlog, waarin Google en Apple nu een vooraanstaande rol spelen. “De meeste [aanbieders] nemen een pc-browser en persen die in een tablet, of ze nemen een mobiele browser en blazen het op om de schermruimte te vullen”, zegt de productmanager in de video.

Tijdens Mobile World Congress in februari zal Opera Ice uitgebreid worden gedemonstreerd.

Op alle schermen in Opera Ice is een exitknop aanwezig om terug te gaan naar de icoontjes met favoriete websites. Er zit een adresbalk in waarmee je een zoekopdracht of URL kunt invoeren. Opera heeft het daarbij gemakkelijk gemaakt om tussen zoekmachines te wisselen. Knoppen zijn vervangen door veegbeweginen en visuele effecten. Wil je terug naar de voorgaande pagina, dan veeg je naar rechts. Beveiligingswaarschuwingen voorkomen dat je op gevaarlijke sites komt.

https://www.youtube.com/watch?v=ADZbdxyvoOY&feature=player_embedded

Opera had al mobiele browsers, waaronder Opera Mini (ook verkrijgbaar voor iOS. Wat voegt Opera Ice dan nog toe? Opera CEO Lars Boilesen had daarover het volgende te zeggen: “Opera mini is geweldig. Maar het is niet een volledige browser zoals Chrome of Safari. Er zijn teveel sites die er niet mee werken”. Bij Opera Ice zal dat beter gaan. Opera Mini leidt webpagina’s die je opvraagt langs een proxyserver, waar ze worden gecomprimeerd voor mobiel gebruik. Daarbij kan ook bepaalde opmaakinfo verloren gaan of zijn graphics niet meer zo mooi als het origineel.

Keus genoeg uit alternatieve iOS-webbrowsers

Zoek je een mobiele browser voor je iPhone of iPad, dan is er inmiddels keuze genoeg. Hieronder een greep uit het aanbod:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2013, 10:51
Categorie iOS
Onderwerp opera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.