iPhone 6 Plus camera

‘iPhone 6s krijgt 12-megapixelcamera met RGBW-sensor van Sony’

De iPhone 6s krijgt mogelijk een 12-megapixelcamera met een RGBW-sensor van Sony, aldus bronnen uit China. Eerder waren er al soortgelijke geruchten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone-6-plus-cameraOpnieuw zijn er geruchten dat er een 12-megapixelcamera in de iPhone 6s komt. Maar de Chinese website Feng heeft ook wat nieuwe informatie: Apple zou gebruik willen maken van een 12-megapixel camerasensor van Sony, die gebruik maakt van PenTile RGBW-technologie. Voor wie nog ooit van RGBW heeft gehoord (wij trouwens ook niet): deze bevat een extra witte subpixel, zodat foto’s bij slechte lichtomstandigheden beter uit de verf komen. Momenteel gebruikt alleen de Huawei P8 deze cameratechnologie.


De Huawei P8 gebruikt daarvoor ook een RGBW-sensor van Sony, met typenaam IMX278. Deze heeft een maximale resolutie van 13-megapixel. De extra witte pixel op de sensor zorgt dat de sensor met minder licht toch meer details kan vastleggen. Eerder deze maand was er ook al een gerucht dat de iPhone 6s de sprong naar 12-megapixel zou maken, maar er werd toen nog niet gesproken over RGBW.

Van 8 naar 12 megapixels

Terwijl andere fabrikanten ervoor hebben gekozen om camera’s met steeds meer megapixels in hun smartphones in te bouwen, kiest Apple al jarenlang voor 8-megapixels. Sinds de iPhone 4s in 2011 verscheen is het aantal megapixels steeds hetzelfde gebleven, al werden er wel verbeteringen in de sensoren, opbouw van lenzen en software-aansturing doorgevoerd. De huidige iPhone 6 (Plus) heeft dankzij die verbeteringen één van de beste smartphone-camera’s van het moment, ondanks de relatief ‘lage’ resolutie van 8-megapixel.

Zit er ook OIS in?

Voor het komende model is interessant om te zien of Apple ook Optical Image Stabilization (OIS) gaat toepassen in de iPhone 6s. Deze technologie verbetert het maken van foto’s bij slechte lichtomstandigheden. In de iPhone 6 Plus werd al OIS-technologie toegepast, maar het zit niet in de kleinere iPhone 6. Ook zijn we benieuwd of Apple voor kleinere pixels gaat kiezen, waardoor er juist wat meer ruis kan optreden bij slechte lichtomstandigheden. Over de iPhone 6s wordt verder gezegd dat er Force Touch-technologie in zal worden toegepast, net als nu in het scherm van de Apple Watch het geval is. Er zouden ook een rosegouden exemplaren gepland staan.

Meer over de iPhone 6s lees je in ons dossier iPhone 6s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2015, 10:56
Categorie Geruchten
Onderwerp iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.