iPhone 5 in eerste weekend vijf miljoen keer verkocht, iOS 6 op honderd miljoen apparaten geïnstalleerd

Apple heeft bekendgemaakt dat de iPhone 5 het afgelopen weekend ruim vijf miljoen keer is verkocht. iOS 6 is inmiddels op 100 miljoen iOS-apparaten geïnstalleerd.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5De iPhone 5 is in het eerste weekend ruim vijf miljoen keer verkocht. Dat heeft Apple vandaag bekendgemaakt. Het toestel ging op vrijdag 21 september in de verkoop in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. De verkoopcijfers vallen daarmee lager uit dan door analisten was verwacht. Die waren uitgegaan van zo’n 8 miljoen verkochte toestellen. Apple maakte tegelijkertijd ook bekend dat iOS 6 inmiddels op meer dan 100 miljoen apparaten is geïnstalleerd.

Apple spreekt zelf van een ongelofelijke vraag naar de nieuwe iPhone. “We werken hard om al onze klanten zo snel mogelijk van een iPhone 5 te voorzien”, stelt Apple’s CEO Tim Cook. “Hoewel we door onze eerste voorraad heen zijn, worden winkels voortdurend van nieuwe toestellen voorzien en klanten kunnen ook online bestellen. We waarderen ieders geduld en werken hard om voldoende iPhone 5’s voor iedereen te bouwen.”

De verkoopcijfers zijn opvallend wanneer die worden afgezet tegen de voorbestellingen van de nieuwe iPhone. Die vielen namelijk nog een factor twee hoger uit dan vorig jaar bij de iPhone 4S het geval was. Toen verkocht Apple in de voorbestelling 2 miljoen toestellen in 24 uur; bij de 5 kwam het aantal uit op 4 miljoen. Ditzelfde aantal verkocht Apple in het eerste weekend na de introductie van de iPhone 4S. Waar het bij de 4S bijna een dag duurde, was de eerste voorraad iPhone 5-toestellen al binnen een uur uitverkocht.

Analisten waren voor de iPhone 5 uitgegaan van tussen de 6 en 10 miljoen verkochte toestellen, waarbij 8 miljoen als meest waarschijnlijk werd genoemd. De verklaring van Apple duidt erop dat men mogelijk simpelweg niet aan de vraag heeft kunnen voldoen. Eén analist denkt dat Apple het aantal toestellen dat daadwerkelijk in handen van gebruikers is beland telt; niet de bestellingen die nog niet zijn afgeleverd. In dat geval zijn de cijfers dus iets vertekend. Afgelopen weekend werd al wel duidelijk dat Amerikanen hun toestel eerder geleverd krijgen ook al hadden ze die later besteld.

In Nederland en België gaat de nieuwe iPhone aanstaande vrijdag, 28 september, officieel in de verkoop. Bij verschillende telecomproviders kan inmiddels al een toestel worden besteld. Apple heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de Apple Store in Amsterdam en de online Apple Store vrijdag hun (digitale) deuren zullen openen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.