Halide camera-app voor iPhone

Camera-app Halide laat je nu ook foto’s maken met de volumeknop van je iPhone

De professionele camera-app Halide heeft een grote update gekregen. Je kunt nu foto's maken met de volumeknop van je iPhone en de app is op veel punten verbeterd en geoptimaliseerd. Ter gelegenheid van de update is Halide tijdelijk afgeprijsd.

Afgelopen mei verscheen de nieuwe camera-app Halide, die zich wil onderscheiden met professionele functies en een intuïtieve interface. Inmiddels is de eerste grote update (1.1) in de App Store verschenen en is de app tijdelijk afgeprijsd.


Halide camera-app voor iPhone

Halide werkt nu met volumeknop van iPhone, neemt foto’s sneller

Het was volgens de makers een van de meestgevraagde functies door gebruikers: het maken van een foto door te drukken op de volumeknop (+) op je iPhone. Deze functie is al enige tijd aanwezig in de standaard camera-app in iOS en vindt met deze laatste update ook zijn weg naar Halide. Zo hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om een foto te kunnen maken omdat je immers op de sluiterknop op het scherm moet tikken.

Bekijk ook

Nieuwe camera-app Halide wil zich onderscheiden met intuïtieve interface

Halide is een nieuwe camera-app voor iPhone gemaakt door twee Silicon Valley-veteranen. Halide richt zich op professionele fotografie en wil zich vooral onderscheiden door een intuïtieve interface. Dankzij een automatische modus kunnen ook beginners hun weg vinden.

Ook moet het maken van foto’s aanzienlijk sneller zijn dankzij de laatste update. Het professionele cameraformaat RAW, dat Halide bij ondersteunde toestellen (iPhone 6s of later) standaard gebruikt, vereist meer rekenkracht en geheugen. Daardoor kan het langer duren voordat je een foto kunt nemen. De makers hebben dit probleem verholpen door alvast ‘op te warmen’ als je Halide start. Dankzij allerlei optimalisaties is de snelheid waarmee je foto’s maakt nu afhankelijk van de snelheid van je iPhone en speelt de software een ondergeschikte rol. Ook wordt de foto al genomen als je vinger de sluiterknop aanraakt, en niet pas als je ‘m loslaat, vergelijkbaar met de manier waarop een traditionele camera werkt.

Focus Peaking v2 in Halide

Focus Peaking op iPhone 5s en JPEG MAX
De update voor Halide richt zich daarnaast vooral op verbeteringen die de app een nog beter en sneller alternatief maken voor de standaard camera-app. Zo is de ingebouwde focus peaking helemaal op de schop gegaan. Dankzij deze functie kun je zien welk deel van hetgeen je wilt fotograferen in of out focus is. In de laatste update verruilt de app die voor een groene kleur, omdat dit beter zou werken in de meeste natuurlijke situaties. Ook het algoritme onder de motorkap is geoptimaliseerd. Zo werkt het nu ook op de iPhone 5s en zou het energieverbruik op nieuwere toestellen met 30% zijn afgenomen.

JPEG MAX in Halide

Hoewel Halide standaard voor RAW kiest, werkt RAW niet altijd. Zo heb je minimaal een iPhone 6s nodig, maar werkt het niet met de camera aan de voorzijde. In die situaties zie je op het scherm geen RAW meer maar MAX. Deze functie is bedoeld voor gebruikers die geen toestel hebben dat RAW ondersteunt maar toch optimale mogelijkheden voor nabewerking willen. De MAX-functie slaat JPEG-bestanden met zogeheten volledige 4:4:4 kleurruimte op, in extra hoge kwaliteit. Die zorgt ervoor dat een bepaalde compressietechniek van JPEG – chroma subsampling – niet wordt gebruikt. JPEG gooit standaard namelijk 75% van de kleureninformatie weg. De MAX-functie resulteert overigens wel in bestanden die aanzienlijk groter zijn, vandaar dat je het handmatig moet inschakelen.

De update bevat nog verschillende andere verbeteringen en bugfixes, waaronder een conflict met de energiebesparingsstand. In het algemeen is ook het batterijverbruik van Halide geoptimaliseerd, waardoor je batterij minder snel leeg zou moeten lopen bij gebruik van de app. Ter gelegenheid van de update is Halide tijdelijk afgeprijsd naar €3,49 (reguliere prijs: €5,49).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 augustus 2017 om 13:02
Onderwerp
Categorie
Apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.