Foxconn en Apple verbeteren werkomstandigheden Chinese fabrieken

De werkomstandigheden in de Foxconn-fabrieken waar iPhones en iPads worden gemaakt zijn verbeterd. Dat zegt FLA, een toezichthouder.

fabriek-chinaDe Fair Labor Association (FLA) heeft in een rapport aangegeven dat de werkomstandigheden bij Foxconn zijn verbeterd. In de fabrieken waar Apple-producten zoals iPhones en iPads worden gemaakt, hebben de medewerkers een beter leven gekregen. De FLA is een samenwerkingsverband van instituten, bedrijven en universiteiten die niet verbonden zijn aan de overheid. Ze proberen het welzijn en de eerlijke behandeling van medewerkers te verbeteren.

Toen de organisatie in januari 2012 werd opgericht werd Apple meteen lid, als eerste elektronicabedrijf. Apple kreeg een jaar geleden de volle laag kritiek over zich heen, toen de arbeidsomstandigheden niet zo best bleken in fabrieken waar ook producten van HP, Dell, Sony en andere fabrikanten worden gemaakt.

Volgens aloude Samsung-traditie kregen ze een paar maanden later te maken met precies dezelfde beschuldigingen: er zouden minderjarige kinderen te werk zijn gesteld in de fabrieken. Inmiddels is de kritiek over de arbeidsomstandigheden bij Apple weer wat verstomd. De FLA zegt in het statusrapport dat de ingevoerde actiepunten zijn aangepakt, nadat inspecties waren verricht in drie Foxconn-fabrieken. Foxconn rondde alle beloofde taken af en was ook nog eerder klaar dan beloofd. Het ging onder andere om het invoeren van pauzes en gebruik van anders ontworpen machines om RSI-achtige klachten te voorkomen. Ook wordt er meer onderhoud gepleegd, zodat de machines beter werken. Het testen van noodprocedures en -hulpmiddelen zoals oogdouches en sprinklers verliep succesvol en er zijn nu consultants die medewerkers trainen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Foxconn zorgde voor migranten dat hun werkloosheidsverzekering wordt verlengd. Auret van Heerden, president en CEO van de Fair Labor Association is tevreden dat Apple Foxconn heeft gehouden aan het actieplan. Er staan nog 76 items op de todo-lijst voor volgend jaar. Het gaat daarbij om aanpassingen die wat moeilijk zijn te realiseren of ingrijpender zijn.

Meer info: Fair Labor Association

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2012, 10:51
Categorie Apple
Onderwerpen china, fabriek, foxconn, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.