Colibri-icoon

Colibri is een Mac-webbrowser zonder tabbladen

Colibri is een nieuwe webbrowser voor de Mac met een unieke insteek: er zijn geen tabbladen. Maar of dat nou zo handig is...?

Elke hedendaagse webbrowser werkt tegenwoordig met tabbladen. Colibri pakt het anders aan: deze browser heeft bewust geen tabbladen, zodat jij je helemaal kunt concentreren op de dingen die je moet doen. De gratis beta voor Mac is nu te downloaden en een iOS-versie is in de maak.

Colibri-icoon

Colibri: browser zonder tabs

Als iedereen browsers met tabbladen maakt is het wel zo verrassend als je kiest voor een oplossing zonder tabs. Colibri is voor mensen die één ding tegelijk willen doen en daarbij geen afleiding nodig hebben. Toch blijkt het knap lastig als je maar één browsertab hebt, zo merkten we na een korte test. Je leest een artikel en wil even iets op Wikipedia opzoeken, maar dat lukt alleen als je de huidige pagina verlaat.

Colibri zal uiteindelijk ook op Windows, Android en iOS verschijnen, maar een tijdspad is nog niet vrijgegeven.

Colibri-browser

In plaats van tabs werkt Colibri met Links. Om het voorbeeld van hierboven erbij te halen: als je een artikel aan het lezen bent en even iets anders moet doen, dan sla je deze op als Link. Je kunt het daarna later weer gemakkelijk terugvinden. Deze links kun je filteren, ordenen in lijstjes en doorzoeken. Ook kan Colibri een automatische backup ervan maken. Het gebruik van Colibri is gratis tijdens de beta.

Colibri-browser

Moet je toch echt een tweede browservenster open hebben, dan biedt Colibri je overigens wel die mogelijkheid, maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat je het gebruikt. Colibri moet namelijk snel en efficiënt zijn, zonder onnodige toeters en bellen. Door de tabbladen-balk achterwege te laten krijg je een zo groot mogelijk venster en blijft je computer lekker snel. Veel mensen hebben namelijk de neiging om allerlei onnodige tabs open te laten staan. Dat zal je bij Colibri niet gebeuren. Alleen blijft er wel een probleem: het is toch knap onhandig als je jezelf beperkt tot één tab. Zelfs boekauteurs die zich even helemaal willen concentreren om wat meer voortgang te maken, lopen al snel tegen de beperking aan. Het is leuk, vernieuwend en anders dat Colibri voor deze insteek kiest. Maar uiteindelijk is het toch niet praktisch.

Colibri is gratis te downloaden in beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2016, 18:15
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen browser, tabbladen, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.