Candela op een bureau

Candela-windlicht: dit mini-energiefabriekje laadt je iPhone op

De Candela is een high-tech windlicht en tegelijk een mini-energiecentrale. Je kunt je iPhone ermee opladen en elektriciteit genereren voor de ledlampjes en de ingebouwde oplaadbare batterij.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat mensen hebben een windlicht in de huiskamer staan: een glazen vaas met een vlammetje of kaars erin. Deze Candela ziet er op het eerste gezicht uit als zo’n gezellig windlicht, maar toch is het anders: er zit een tank met bio-ethanol in, waarmee je je iPhone kunt opladen. De brandstof is milieuvriendelijk afkomstig uit planten.

iPhone opladen met het Candela-windlicht

Candela: een high-tech windlicht

Het Candela-windlicht was te zien op de meubelbeurs in Milaan, die van 12 tot en met 17 april plaatsvond in de Italiaanse modestad. Het bijzondere is dat het er aan de buitenkant heel simpel uitziet, als een normaal windlicht van melkglas. Binnenin zit de technologie, waaronder een oplaadbare batterij. Je hoeft de energie die uit de bio-ethanol vrijkomt dus niet meteen te gebruiken om je iPhone op te laden, maar kunt ook op een later moment je toestel aansluiten.

Candela: high-tech windlicht met onderdelen

6 uur stroom dankzij Seebeck-effect

Onderin de Candela vind je een usb-aansluiting, waarmee je je iPhone of ander mobiel apparaat van stroom kunt voorzien. Een tankje met 300 ml bio-ethanol geeft 6 uur lang stroom en kan de interne batterij met een capaciteit van 3400 mAh volledig opladen. Het is ontworpen door Francisco Gomez Paz (1975), een Argentijnse designer die tegenwoordig in Milaan woont, nadat hij een studie Industrieel Design volgde aan de universiteit van Cordoba. In 2004 opende hij zijn eigen designstudio in de Italiaanse stad.

Candela op een bureau

Het ontwerp van de Candela is echter niet Argentijns of Italiaans, maar eerder gebaseerd op Scandinavische tafellampen. Het mooie is dat deze vaas de oudste en nieuwste vorm van verlichting combineert: het vlammetje van de ethanol levert energie voor de energiezuinige ledlampen. Voor de kenners: de Candela genereert elektriciteit door gebruik te maken van het thermo-elektrische Seebeck-effect. Zo genereert dit lampje zijn eigen energie. Aansteken doe je met een lucifer of aansteker.

Candela: past ook goed op een kastje met prullaria

Niet bij Blokker
De ontwerper denkt dat de Candela ideaal is voor café’s, restaurants, wachtruimtes en woonkamers thuis. Het ziet er namelijk warm en gezellig uit en je kunt ondertussen ook nog je iPhone opladen. De Candela is waarschijnlijk niet binnenkort bij Blokker, Xenos of de HEMA te vinden; als je geïnteresseerd bent kun je het beste even contact opnemen met de designer of met vertegenwoordiger Astep Design.

Candela-windlicht op een tafel

Via: Bright

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2016, 12:01
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.