Tweestapsverificatie op basis van geluid.

Klinkt goed: automatische tweestapsverificatie op basis van omgevingsgeluid

Onderzoekers hebben een manier gevonden om tweestapsverificatie toe te passen op basis van omgevingsgeluid. Dit moet het een stuk gemakkelijker maken om je accounts te beveiligen. Zo werkt het.

Tweestapsverificatie op basis van geluid.
We hoeven je vast niet te vertellen dat het verstandig is om je online accounts goed te beveiligen. Dat kan bijvoorbeeld met tweestapsverificatie, een methode die wel wat meer moeite kost dan alleen je wachtwoord invullen. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om deze extra veiligheidsmaatregel een stuk toegankelijker (lees: sneller) te maken.

Onderzoekers aan de Universiteit van Zurich zeggen een manier gevonden te hebben om geluid te gebruiken om tweestapsverificatie toe te passen. Het mooiste aan deze techniek is dat het volledig automatisch gebeurt en je er zelf dus geen extra stappen voor hoeft te ondernemen met afzonderlijke apps.

Tweestapsverificatie-geluid

Zo werkt verificatie op basis van geluid

Het werkt zo. Zodra jij wilt inloggen, nemen zowel je Mac als iPhone het omgevingsgeluid in de kamer op waar je op dat moment in zit. Als het erg stil is, zul je even je keel moeten schrapen of een ander geluid moeten maken.

De twee opnames worden vervolgens met elkaar vergeleken en op basis daarvan stelt het systeem vast of jij met je iPhone in dezelfde ruimte bent als je Mac, en je dus toegang krijgt tot je account. Hiermee ben je ongeveer een halve minuut eerder klaar met inloggen.

Omdat dit hele proces automatisch gebeurt, lijkt het voor jou net alsof je alleen een wachtwoord invult terwijl je in feite nog een extra beveiligingslaag over je account hebt. De techniek van de onderzoekers werkt op alle huidige Android- en iOS-toestellen. Of en wanneer de app de testfase verlaat is nog niet duidelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2015, 10:59
Categorieën Achtergrond, iOS, Mac & macOS
Onderwerp tweestapsverificatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.