Consumenten vertrouwen Apple niet
CEO Tim Cook benadrukt regelmatig dat privacy en bescherming van je persoonlijke data belangrijk zijn voor Apple. Het bedrijf doet er dan ook alles aan om je data niet met externe partijen te delen of je reclames te presenteren op basis van gedrag. Toch blijkt die boodschap nauwelijks over te komen bij de doorsnee consument. Consumenten blijken ongeveer net zoveel vertrouwen in Apple te hebben als in Facebook.
Maar liefst 78 procent van de ondervraagden in het onderzoek zegt geen vertrouwen te hebben in Apple. Daarmee verschilt Apple niet zoveel van Facebook, waarvan 81 procent zegt geen vertrouwen erin te hebben. Consumenten vertrouwen hun data liever toe aan Amazon of Microsoft.
Het onderzoek werd uitgevoerd door YouGov onder consumenten in de VS en het Verenigd Koninkrijk en werd gesponsord door Tresorit, een bedrijf dat versleutelde bestandsoverdracht aanbiedt. Dat er alarmerende cijfers uit komen, is dan ook niet verwonderlijk: daar had de sponsor immers belang bij. Maar de ranglijst geeft wel een opmerkelijk beeld hoe het imago van de verschillende techbedrijven is. Ons valt dan meteen op hoe slecht Apple eigenlijk scoort.
Dropbox en Instagram staan onderaan de lijst. Bij Instagram heeft slechts 7% van de consumenten vertrouwen in de goede bedoelingen van het bedrijf, terwijl moederbedrijf Facebook in hetzelfde onderzoek een score van 19% haalt. Blijkbaar waren niet alle respondenten op de hoogte dat het om één en hetzelfde bedrijf gaat.
Apple moet privacyboodschap nog duidelijker verkondigen
Misschien ben je als Apple-fan wel een beetje klaar met Tim Cook’s voortdurende opmerkingen over privacy, maar eigenlijk zou het bedrijf het nog meer moeten opvoeren. Tot nu toe komt de boodschap in ieder geval niet over dat je data bij Apple veilig is.
Cook doet er in ieder geval alles aan: hij heeft in het openbaar meermaals het standpunt ingenomen dat Apple geen achterdeurtjes voor de overheid inbouwt en er alles aan doet om je data veilig te houden. Zo weigerde Apple in 2016 de iPhone 5c van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. De zaak kwam uitgebreid in het nieuws, maar dat maakte bij veel mensen blijkbaar weinig indruk.
Apple zal nog harder moeten werken om de boodschap van privacy over te brengen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
Dat van het niet willen ontgrendelen van de iPhone 5c zegt al genoeg lijkt me
what happens on your Apple stays on your Apple.
Hier 100% vertrouwen in Apple
Inderdaad vreemd dat Apple minder scoort dan Amazon en MS. Heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat het MS platform veel meer aanhangers kent. Je hebt toch meer vertrouwen in je eigen platform. Ik ga ook niet zeggen dat ik Apple niet vertrouw want als ik dat wel zou doen dan zou ik op zoek gaan naar een andere aanbieder. Volgens mij geen zwaar wetenschappelijk onderzoek.
Typisch de Amerikanen 🤯.
Het lijkt mij gewoon puur gebash door Android gebruikers. En naast Microsoft aanhangers zijn ze inderdaad ook in grote meerderheid.
Zodra je verbonden bent met het internet heb je geen privacy!
Zegt ook wat over de respondenten dat ze niet weten dat Instagram bij de Facebook-familie hoort…
Precies dit. Ik vraag me oprecht af wie ze hier voor interviewen, mensen die zeggen: “ja het is waar, het heb op Facebook gestaan”
Mij is niets gevraagd, u wel?
Er zijn maar 1273 mensen ondervraagd.. Dus niet echt een gigantisch onderzoek.
Vind ook niet echt dat je op basis daarvan kunt stellen dat mensen weinig vertrouwen in Apple hebben.
Edit: en 2300 mensen in de UK zie ik..
Ik vertrouw het voor geen meter. Het moet inzichtelijk worden wie en wat mijn data gebruikt.
Waarom staan de iclouds op Google haar servers bijvoorbeeld?!?!?
Eigenlijk zouden ze het moeten uitsplitsen naar welke plarformen mensen ook daadwerkelijk gebruiken en hoe ze daar over de privacy denken tov de privacy van bedrijven waar ze niets van gebruiken.
Bv x% van Apple klanten vind privacy van Apple goed. y% van Microsoft klanten vind privacy van Apple goed. Etc.
@Renaldo: ik ook
Met één pennenstreek van Trump ligt je privacy op de digitale straat. Het maakt dan geen moer uit bij welk Amerikaanse bedrijf je zit…
@Pedro: iCloud data staat op Google’s servers omdat Apple niet voldoende capaciteit heeft. Google kan die data niet inzien omdat het versleuteld opgeslagen wordt en Google de sleutel niet heeft. Geen enkel probleem dus.
En dat geloof jij? Jij gelooft dat werelds grootste techreus niet bij die gegevens kan? En wat is de moeite voor Apple om een server te bouwen in die campus van ze? Het zaakje stinkt gewoon. Zo’n server bouwen is niets voor Apple.
Ik denk dat je privacy het beste af is bij Microsoft.
Het genuanceerde verhaal is:
Als de versleuteling van de data gebeurd voordat de data bij Google neergezet wordt, dan kan Google er niets mee. Bovendien deelt Apple je iCloud data op in hele kleine brokjes die verspreid worden over de Google servers.
En als je Apple (of Microsoft of ….) vertrouwd dat het bedrijf geen achterdeurtjes hebben ingebouwd dan is je data best veilig.
Met heul veul rekenkracht is elke versleuteling te kraken en de NSA of andere overheden zullen dat vast inzetten als je een grote bedreiging bent.
Net zoals in ieder gebouw wel in te breken valt, hoe goed ook beveiligd. Kwestie van er enorm veel moeite en geld insteken.
Wat mij voldoende vertrouwen geeft is dat Apple’s business model gaat om het verkopen van hardware en diensten. En niet gaat om mijn data zoals bij Google, Facebook en Amazon.
Mensen vertrouwen amazone het meeste snap ik niet, die hebben juist toegegeven alle smart speakers van af te luisteren.
Er zit een heel kantoor mensen constant te luisteren na je, en dan nog vertrouwen hebben in ze.
Hahahaha, Windows 10 onlangs nog even uitgeplozen? Dat hele wanproduct is tegenwoordig gratis OMDAT je betaalt met het weggeven van je persoonlijke data. Kijk voor de grap eens naar de queries van en naar Microsoft op een Windows 10 machine. Onbegrijpelijk dat mensen denken dat je privacy het beste af is bij Microsoft, Windows 10 is een datamine product, dat is algemeen bekend.
@Pedro: Ja, ik geloof niet dat Apple zomaar de data van zijn gebruikers zonder encryptie op de servers van een ander zet. En zolang er encryptie op zit kan Google wel bij de data maar het niet lezen. Het zijn niet meer dan 1’tjes en 0’etjes voor ze.
@Leon: Precies!
Ja idd. Die drie vertrouw ik nog niet een pincode van me simkaart toe bewijze van. Bedankt voor je uitleg.