Apple patenteert slim ontgrendelsysteem voor specifieke apps

Een nieuw Apple-patent beschrijft hoe je de iPhone kan ontgrendelen met meerdere swipe-commando's, om zo toegang te krijgen tot specifieke apps.

iPhone gesture unlockEen nieuw Apple-patent beschrijft een speciaal ontgrendelsysteem, waarmee je de iPhone ontsleutelt met een specifieke swipebeweging. Hoewel we dat al vaker hebben gezien bij andere smartphone-platformen, gaat Apple’s idee een stapje verder: het zou in iOS met dit patent mogelijk zijn om alleen toegang te bieden tot een bepaald aantal apps met specifieke swipes. Zo kun je bijvoorbeeld een ontgrendelswipe instellen voor kinderen, waarmee ze enkel een paar games kunnen opstarten. Moet je later een andere app opstarten, van druk je op de sluimerknop van je iPhone en gebruik je de mastercode om volledige toegang tot iOS te krijgen.

Het nieuwe ontgrendelsysteem kan ook een extra laag algemene beveiliging bieden. Apple beschrijft bijvoorbeeld dat je na een simpele swipe sms-berichten kunt lezen, maar dat je een andere veegbeweging moet maken om toegang te krijgen tot de reactiemiddelen.

iOS bevat al de nodige beveiligingsopties die het moeilijk maken voor kinderen om ongewild door je apps te snuffelen. Met drie taps op de homeknop kan iemand bijvoorbeeld niet een opgestarte app uit zonder een 4-cijferige code in te voeren. Door beperkingen in te stellen kun je bepaalde apps afschermen met zo’n zelfde wachtwoord. Het nieuwe ontgrendelpatent beschrijft een elegantere methode, waarbij je niet constant wachtwoorden hoeft in te tikken om beveiligde apps te starten. Iemand kan de iPhone oppikken, zijn of haar code gebruiken en toegang krijgen tot de toegestane apps.

Hoewel het patent in 2010 al door Apple werd ingediend, is hij nu pas openbaar gemaakt. Tot nu toe heeft Apple dit idee op geen manier toegepast. Het lijkt er ook op dat er inmiddels een alternatief beveiligingssysteem op de planning staat: insiders wijzen op een vingerafdrukscanner voor de iPhone 5S.

Via Appleinsider.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2013, 17:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ontgrendelen, overswipe, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.