iculture-app-gemist
App Gemist

App Gemist: NRC Reader Opinie, OV Melding, Mijn kind groeit en meer

Deze week in iPhone-apps: OV Melding, Tweet7 Twitter-app voor iOS 7, BurgernetNL, Microsoft Remote Desktop voor Windows 8 en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Microsoft Remote desktop iPad headerIn afwachting van de iPhone 5s, iPhone 5s én een Apple-conferentie volgende week, stond de afgelopen week toch weer behoorlijk in het teken van leuke nieuwe apps die uitkwamen op de iPhone. In ons vaste zaterdagse terugblik App Gemist blikken we onder andere terug op OV Melding, Mijn kind groeit, een tafeltje boeken met Tablebooker, een nieuwe NRC-app speciaal voor Opinie & Debat en 3D-foto’s maken met Seene.

Seene – Het parallax-effect op iOS 7, waarbij de achtergrond meebeweegt als je de iPhone kantelt, inspireert verschillende ontwikkelaars om een app te bouwen waarin je 3D foto’s schiet. Eerder schreven we al over Tadaa, een applicatie waarbij je een voorwerp op de voorgrond kiest die dan los komt te staan van de achtergrond voor een diepte-effect. Seene gaat een stapje verder: door om je voorwerp heen te bewegen met de iPhone-camera, moet je echt een 3D-voorstelling vast kunnen leggen.
Downloaden: Seene (gratis, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+)

Tablebooker – Zoeken naar leuke restaurants en meteen een tafel reserveren. Het is mogelijk met de nieuwe Belgische iPhone-app Tablebooker voor iPhone. De Vlaamse start-up had al een gelijknamige website waarop je een plaats, dag en tijdstip van voorkeur en het aantal personen invoert om te zien welke aangesloten restaurants open zijn. Nu is die functie er ook op de telefoon, in een fraaie en moderne applicatie.
Downloaden: Tablebooker (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

SOS4US – Als je plotseling iets ernstigs overkomt, ben je eerst verbijsterd. Dan word je snel en kort geholpen door een soort koelbloedigheid, voordat de paniek en het inzicht in wat er precies is gebeurd inslaan. De nieuwe Nederlandse iPhone-app SOS4US wil een soort reflex worden bij alarmsituaties. Bij een diefstal, brand, geweldsdelict of medisch probleem kan je de applicatie aanwenden om een groep vrienden, buren, collega’s of familie meteen in te lichten.
Downloaden: SOS4US (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

OV Melding – Natuurlijk, je kan op Twitter of Facebook klagen over een smerige trein of substantieel te vroeg rijdende bus. Maar je kan ook vanuit het openbaar voer al aankloppen bij het openbaar vervoer. De nieuwe gratis iPhone-app OV Melding laat je klachten en suggesties naar vervoersmaatschappijen versturen zonder dat je uitvoerig op zoek hoeft naar een adres om naar te mailen. Je vult formulieren in met je persoonlijke gegevens, de melding zelf en je mail wordt verstuurd.
Downloaden: OV Melding (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

KNMV – De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging heeft een eigen iPhone-app uitgebracht. Net als de eerder verschenen applicatie Motorweer, is die gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar 10Fingers. In de KNMV-applicatie kunnen de 50.000 leden van de vereniging inloggen en onder andere de kalender van evenementen in de gaten houden. Verder kan je routes opnemen terwijl je ze rijdt en achteraf delen met andere leden.
Downloaden: KNMV (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Lonely Planet Fast Talk – Je gaat op vakantie en neemt mee een gebrekkige vocabulaire? Als je geen tijd meer hebt om een taal in Duolingo te leren, heb je misschien baat bij Lonely Planet Fast Talk Phrasebook. De nieuwe iPhone-app afkomstig van de uitgever van de bekende reisgidsen voorziet in allerlei handige zinnetjes om snel bij de hand te hebben als je een vreemde taal moet spreken. Zinnen zijn ingedeeld op categorie, maar je kan ook meteen de voornaamste zinnen leren.
Downloaden: Lonely Planet Fast Talk Phrasebook (gratis, €2,69 per taal, iPhone, iOS 7.0+)

TurboSum – Met de nieuwe TurboSum app kun je complexe formules en sommen opstellen, beheren en berekenen. De app laat je eenvoudig formules invoeren, zodat je nooit meer tussentijdse resultaten hoeft op te schrijven en typefouten makkelijk herstelt. TurboSum heeft een wetenschappelijke rekenmachine en is handig voor mensen die bijvoorbeeld wiskunde, statistiek of techniek studeren. Alle veelvoorkomende wiskundige symbolen en functies zijn beschikbaar. Volgens de ontwikkelaar kan de app een prettig hulpje zijn bij het programmeren en het berekenen van ingewikkelde productvoorwaarden.
Downloaden: TurboSum (€0,99, iPhone, iOS 7.0+)

Winebase – Frankrijk en Zuid-Afrika mogen echte wijnlanden zijn, Nederland is een echt wijn-app land. Devart is de laatste ontwikkelaar die zich voegt in de aardige rij van iPhone-apps voor de wijnliefhebber. In Winebase kan je een persoonlijke collectie van favoriete wijnen aanleggen, voorzien van afkomst, druivensoort, prijs, foto en je eigen waardering. Met een sterrenfunctie kan je ook je eigen sterwijnen aanwijzen.
Downloaden: Winebase (€2,69, universeel, iOS 6.0+)

Mijn kind groeit – Mijn kind groeit is Sanoma’s nieuwste app, afkomstig van dezelfde ontwikkelaars als de Zwanger.nl app. Met de app kunnen ouders door middel van mijlpalen en gewicht- en lengte-grafieken de groei en ontwikkeling van hun kinderen bijhouden, vanaf hun geboorte tot hun zesde verjaardag. Door alle gegevens van je kind in te voeren zie je in een overzicht hoe je kinderen iedere maand of ieder kwartaal groeien en zich ontwikkelen.
Downloaden: Mijn kind groeit (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

NRC Reader Opinie & Debat – Het NRC heeft een vervolg aan het eerder dit jaar uitgebrachte NRC Reader gegeven. NRC Reader Opinie & Debat is een nieuwe applicatie voor iPhone en iPad waarin je dagelijks zo’n vijf opiniërende artikelen uit de NRC en nrc.next krijgt voorgeschoteld. De applicatie vervangt de eerdere NRC Reader-app niet, maar komt er naast te staan. Je moet als lezer dan ook een apart abonnement afsluiten voor de app met opiniestukken, al kan je ook nu één artikel per dag gratis lezen.
Downloaden: NRC Reader Opinie & Debat (gratis, universeel, iOS 7)

Weather Line – Weather Line is een nieuwe en stijlvolle weer-app met een simpele aanpak. Het ontwerp van de app is volledig in lijn met iOS 7. De essentie van Weather Line zit hem in de lijngrafieken, de eigenschap waar de app naar is vernoemd. Door die lijnen zie je in één oogopslag de aankomende weersomstandigheden. Weather Line is nog maar een dag uit, maar oogstte al meteen veel lof: “It’s one of the nicest and most unique weather apps” (Macstories); “If you are looking for a more comprehensive, simple to use, easy to understand weather app on iOS 7, Weather Line is just the app you need” (9to5mac).
Downloaden: Weather Line (€2,69, iPhone, iOS 6.0+)

Prepaid WorldCard App – International Card Services, de speler achter MasterCard en Visa, heeft een nieuwe en Nederlandse app uitgebracht voor de iPhone. Met Prepaid WorldCard App heb je mobiel inzicht in het saldo van je creditcard. Ook zie je de laatste uitgaven op rij in de applicatie. Als bezitter van een kaart voer je eenmalig je creditcard-informatie en adresgegevens in en kan je de applicatie daarna ontgrendelen met een codeslot van vijf cijfers.
Downloaden: Prepaid WorldCard App (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Microsoft Remote Desktop – Microsoft heeft zojuist haar al eerder aangekondigde Microsoft Remote Desktop applicatie uitgebracht voor de iPhone en iPad. Dat gebeurt op dezelfde dag als dat Microsoft Windows 8.1 uitgeeft voor pc’s en tablets. Met de applicatie kan je het Windows-besturingssysteem op afstand gebruiken op de iPad of iPhone. Daarvoor kan je de normale swipe-bewegingen van Windows gebruiken. Microsoft Remote Desktop is gratis te downloaden.
Downloaden: Microsoft Remote Desktop (gratis, universeel, iOS 6.0+)

BurgernetNL – Het kan snel gaan. Ruim een week nadat Burgernet een officiële iPhone-app uitbracht, is er ook een onofficiële variant verkrijgbaar op iPhone en iPad. Geen overbodige luxe: de officiële app loopt soms vast bij gebruikers of laat ingesproken audiomeldingen niet horen. In het nieuwe BurgernetNL kan je drie locaties invoeren waar je meldingen voor wilt ontvangen, je hebt een zoekfunctie en kan direct bellen met verschillende politienummers.
Downloaden: BurgernetNL (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Tweet7 – Ontwikkelaar Halcyon windt er geen doekjes om. Tweet7 is een Twitter-app die volledig is ontworpen rondom iOS 7. “De schoonheid die een Twitter-app voor iOS 7 verdient”, is de openingszin in de App Store. De toepassing werkt niet met knoppen onderin beeld of een schuifmenu linksboven, maar heeft een interface die we nog niet eerder zagen. Standaard zie je de timeline in beeld en je trekt lades aan de rechterkant van het scherm open om mentions, privéberichten en je eigen profielpagina te zien.
Downloaden: Tweet7 – The Twitter app for iOS 7 (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Boxie – Houd je van Dropbox, maar niet van de iPhone-app? Je bent niet de enige. Waar de functionaliteit van Dropbox buiten kijf staat, is de gebruikerservaring vrij minimaal. Boxie is een nieuwe Dropbox app die dat probleem wil verhelpen. De app -die als ondertitel “prettify your dropbox” heeft- synchroniseert met Dropbox en geeft je toegang tot alle bestanden. Boxie belooft echter een mooiere en intuïtievere bediening dan de officiële app. Maar met die ondertitel en belofte doet Boxie zichzelf tekort. Naast het ontwerp en de bediening heeft de app namelijk nog iets te beiden: veel meer functies dan Dropbox zelf.
Downloaden: Boxie (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Eneco Wind – Eneco heeft een iPhone-app uitgebracht waarmee klanten kunnen zien wat de windmolens van de energieleverancier opleveren. Het gaat voorlopig om de windmolens van twee windparken waarin klanten zelf konden investeren met obligaties: windpark Houten en De Locht in Kerkrade. De Eneco Wind-applicatie is echter beschikbaar voor iedereen. In de app zie je live hoeveel stroom de windmolens produceren en ook de dagproductie en langere termijn worden vastgelegd in de app.
Downloaden: Eneco Wind (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Glimpse Messenger – Een paar weken terug signaleerden we Glimpse Messenger als nieuwe app die zich op de privacy van de gebruiker richt. Toen werkte het alleen nog niet met Nederlandse nummers. Na de laatste update is dat probleem verholpen en kan iedereen de app gebruiken. Het idee achter Glimpse Messenger is simpel maar doeltreffend: verstuurde berichten zijn nooit in hun geheel zichtbaar, maar woord voor woord. Denk aan een voorbij rollende tekst op een reclamebord. Zo kunnen ontvangers jouw berichten wel lezen, maar nooit screenshots ervan maken. Als het volgende woord in de zin zichtbaar wordt is de rest van de tekst immers alweer afgedekt, en als de gehele tekst is afgespeeld verdwijnt het bericht.
Downloaden: Glimpse Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Time – Takenlijsten en notities, is dat niet gewoon hetzelfde? We weten van lezers dat ze Evernote al jaren gebruiken voor beide functies en het onlangs vernieuwde Awesome Note biedt ze ook samen in een app. Time is een nieuwe aanhanger van dat geloof. Je kan de applicatie gebruiken als notitie-app waarin al je korte schrijfsels met foto’s overzichtelijk onder elkaar staan, maar je kan elk onderwerp en elke notitie ook voorzien van prioriteit, deadline en herinnering.
Downloaden: Time (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 20:30
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerp app gemist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.