‘Aluminium achterkant van iPhone 5 veroorzaakt schaarste’

De productie van de iPhone 5 is vertraagd door de aluminium achterkant. Verscherpte kwaliteitscontrole zorgt ervoor dat er niet voldoende krasvrije achterkanten kunnen worden gemaakt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5 krasjesDrie weken nadat de iPhone 5 in de verkoop ging, is het moeilijk om er eentje te vinden. Vlak vóór de lancering circuleerde het traditionele verhaal van ‘vertraging door productieproblemen’, waarbij de Lightning-connector de boosdoener zou zijn. Inmiddels lijkt een ander technisch probleem de productie meer dwars te zitten: de metalen achterkant van de iPhone 5. Vorige week circuleerden nog geruchten dat er stakingen zouden zijn uitgebroken in een fabriek waar de iPhone 5 wordt geproduceerd. Nu meldt Bloomberg dat de schaarse leveringen van de iPhone 5 te maken hebben met verscherpte kwaliteitscontrole. Daardoor worden er minder aluminium achterkantjes geleverd en kunnen er minder iPhone 5’s worden gefabriceerd.

Apple heeft er alleen maar belang bij om zoveel mogelijk iPhones te verkopen. In de Apple Store is de levertijd opgelopen tot 3 tot 4 weken, in de Apple Store Amsterdam was de iPhone 5 een paar dagen helemaal niet meer te reserveren en operators houden rekening ermee dat ze pas in november weer voorraad hebben. Apple’s aankondiging dat de iPhone 5 technisch gezien bijna onmogelijk is, sloeg vooral op het feit dat er zoveel technologie zit in een apparaat dat zo licht en dun is. Maar in de praktijk lijkt een triviaal probleem de productie op te houden: krasjes en deukjes op het aluminium van de schermrand en de achterkant.

Bloomberg schrijft:

Apple Inc.’s iPhone 5 supply shortfall is being exacerbated by a quality-control crackdown at Foxconn Technology Group that’s designed to cut the number of devices shipped with nicks and scratches, according to a person familiar with the matter.

Senior management van Apple zou Foxconn eind september al hebben verteld dat de productiestandaarden omhoog moesten. Daardoor komen minder aluminium achterkantjes door de kwaliteitsinspectie. Dat is goed voor de kopers, want daardoor worden ze niet opgezadeld met een beschadigde iPhone 5, maar het is erg frusterend als je al een paar weken op je toestel zit te wachten. Bloomberg interviewde vijf fabrieksmedewerkers in Zhengzhou, die alleen anoniem wilden reageren. De druk is opgevoerd, omdat de iPhone 5 kwetsbaarder is en gemakkelijker krast tijdens het productieproces, melden zij. Apple heeft beloofd dat de iPhone 5 in december in meer dan 100 landen te koop zal zijn. Er wordt gesproken over een lancering in India op 26 oktober, een land met meer dan 1 miljard inwoners.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2012, 13:28
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen foxconn, productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.