Stop Heling: iPhone-app laat je zien of een product gestolen is

Stop Heling is een officiële app van de politie voor de iPhone, Android en BlackBerry. Met de applicatie kan je producten inscannen en meteen zien of ze als gestolen geregistreerd zijn; handig is voor tweedehands spullen.

Stop Heling iPhone-app gestolen produceten herkennenDe techniek om QR-codes en streepjescodes te scannen met een telefooncamera werkt niet altijd vlekkeloos, maar levert wel steeds meer bruikbare iPhone-apps op. Naast het vandaag verschenen Boodschapp is ook Stop Heling een inventieve nieuwe toepassing van de techniek. Door de streepjescode, het kenteken of een serienummer van een product te scannen, krijg je te zien of het product bij de Nederlandse politie bekend staat als gestolen. Zo wordt een tweedehands artikel kopen weer wat veiliger.

Behalve artikelen scannen die mogelijk gestolen zijn, kan je ook een index maken in de app van eigendommen die jou toekomen. Zo kan je preventief een lijst met waardevolle spullen aanleggen waarmee je met een streepjescode, serienummer of kenteken en eventueel een bijbehorende foto kan aangeven, dat het van jou is.

Voordat je een artikel scant, geef je met een knop bovenaan in beeld aan of je een streespjescode, kenteken of serienummer wilt scannen. Daarbij is al snel te merken dat streepjescodes en kentekens scannen ontzettend eenvoudig gaat. Je houdt de camera ervoor, de camera scant het en voor je weet, zie je al een pagina die laat zien of het product bij de politie bekend staat als gestolen of niet. Is het gestolen? Dan kun je er melding van maken bij de politie.

Met een serienummer heeft de app duidelijk meer moeite. We proberen meermaals het duidelijk leesbare nummer van het apparaat waar we dit artikel op schrijven te registreren, maar de app pakt hem niet. Onder in beeld verschijnen codes die de app denkt te lezen. Als de goede er tussen zit, kun je daar op drukken – maar die verschijnt in onze test maar niet in beeld. Zelfs als we de doos perfect stil houden en de letters scherp stellen, maakt de app van een C een D of een V. Gelukkig kunnen codes ook handmatig worden ingevoerd. Zo heb je altijd een reserve-optie bij de hand om te herkennen of een product gestolen is. Bovendien kun je daardoor alsnog makkelijk een streepjescode én een serienummer invullen van je eigen bezittingen.

Het scannen van tweedehands producten voordat je ze koopt is handig, omdat het aanschaffen van een gestolen goed strafbaar is. De applicatie Stop Heling, die ook beschikbaar is voor Android- en BlackBerry-toestellen, is vervaardigd door de politie Noord- en Oost-Gelderland, maar werkt in heel Nederland.

Downloaden: Stop Heling (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2012, 13:26
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen diefstal, kenteken, politie, skyscanner, streepjescode, tweedehands

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.