Seene: maak 3D-foto’s op iPhone

Seene is een gratis iPhone-app waarmee je 3D-foto's kan nemen door om je voorwerp heen te draaien. Je kan foto's gebruiken voor websites.

Seene 3D-foto's iPhoneHet parallax-effect op iOS 7, waarbij de achtergrond meebeweegt als je de iPhone kantelt, inspireert verschillende ontwikkelaars om een app te bouwen waarin je 3D foto’s schiet. Eerder schreven we al over Tadaa, een applicatie waarbij je een voorwerp op de voorgrond kiest die dan los komt te staan van de achtergrond voor een diepte-effect. Seene gaat een stapje verder: door om je voorwerp heen te bewegen met de iPhone-camera, moet je echt een 3D-voorstelling vast kunnen leggen.

Om het voorwerp heen

Seene begin je niet zonder instructies. Je volgt een video waarin wordt uitgelegd dat je het doel recht in beeld houdt, dat je de iPhone stevig vasthoudt met twee handen en dat je vervolgens zacht om je voorwerp heen draait om de diepte te creëren. Het is niet de bedoeling dat je ‘pant’, beweeg je iPhone dus niet zomaar naar links, rechts, boven en onder. Nee, je wordt verzocht een beetje de hoek om te gaan. Bekijk het voorwerp met de camera schuin vanaf de hoeken. Als de vier vlakken voor de richtingen groen kleuren, is je opname volgens de applicatie geschikt en krijg je het resultaat in beeld.

Seene foto maken in 3D iPhone Seene 3D foto maken en omheen draaien

3D-foto maken op iPhone

De applicatie is een leuk idee, maar zo goed als de voorbeelden van de applicatie zelf zijn, vinden we ze moeilijk na te bootsen. We laten de applicatie herhaaldelijk los op voorwerpen op een tafel, aan de muur, in de hoek van een muur, een stilstaand voorwerp met een drukke achtergrond en een persoon met daarachter een plant. We oefenen met de iPhone kantelen, met grove bewegingen, fijne bewegingen en draaibewegingen. Niet alleen raakt de app snel van de wijs (‘houd de iPhone stil!’ lezen we zelfs bij een slome beweging met twee handen om de telefoon), ook is de onderkant lastig vast te leggen. We merken dat een goede opname maken een gevoelskwestie is, maar het lukt evenwel vaak genoeg. Het resultaat is echter nooit zonder fouten. De plant kleeft aan het haar van onze proefpersoon bijvoorbeeld, en de koffiekop op tafel flipt omdat we bij de onderkant-opname blijkbaar teveel achtergrond hebben geschoten. Het komt nogal nauw. Even een 3D-opname maken van een concert? Nee, dat wordt hem niet. Je hebt geduld nodig voor Seene.

Sociaal netwerk

Uiteraard bestaat Seene niet alleen uit een camera-gedeelte. De applicatie is ook een sociaal netwerk met een feed waarin je geselecteerde voorbeelden van de makers ziet en de creaties van vrienden kan volgen. Zo heb je ook een profielpagina en is er een Discover-pagina waarop je het werk van andere gebruikers ziet en op hashtags zoekt. De indeling van de applicatie is net zo simpel als Vine: alle menu’s vind je gewoon onder een centrale knop onderin met daarnaast alleen nog de knop een nieuwe 3D foto te schieten.

Beeldhouwer

De troef van Seene is dat je de 3D-foto’s meteen kan delen naar sociale netwerken en vanaf daar kan embeddden op websites. Zie ons eigen kussen hierboven. Als je kunstenaar bent bijvoorbeeld, kan je zo sitebezoekers al om je beelden laten bewegen. Zo is Seene meer dan een geinige gimmick – ondanks dat de app ongeschikt is voor drukke en beweeglijke beelden.

Downloaden: Seene (gratis, iPhone 4S+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2013, 13:57
Categorie Fotografie en video
Onderwerp 3d

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.