OV status en Vertrek HD: nieuwe openbaar vervoer-apps op iPhone

OV status en Vertrek HD zijn twee nieuwe OV-apps voor iPhone en iPad. In beide kan je vertrektijden zien voor de trein, bus, tram en metro.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

OV status iPhone iPadAls het aan ontwikkelaar Erik van Heck ligt, is de markt van openbaar vervoer-apps in Nederland nog niet verzadigd. Hij brengt maar liefst twee nieuwe apps voor het OV uit. OV status is verkrijgbaar in een gratis en betaalde variant en toont de vertrektijden van nabije bushaltes en storingen. Vertrek HD doet hetzelfde voor treinstations. Als je NS Reisplanner Xtra en 9292 kent of hebt, weet je dat de nieuwe apps iets anders moeten doen om te scoren. En dat doen beide apps dan ook.


Vertrek HD overzicht tijdenVertrek HD is een simpele gratis app, die wel eens gebruikers voor zich kan winnen met het bedieningsgemak. De applicatie laat zich alleen in de liggende houding van de iPhone bedienen. Bovenin een balk selecteer je de stationsnaam en daaronder tref je vervolgens de eerstvolgende vertrektijden onder elkaar tot een uur na het huidige moment. De app onthoudt je keuze. Het scheelt een paar keer drukken ten opzichte van de officiële NS-app en bovendien hoef je niet naar een leesbril te grijpen om de app te lezen. De tijden en bestemmingen staan duidelijk zichtbaar onder elkaar. Dat is alles wat Vertrek HD te bieden heeft, voor zowel de iPhone als iPad.

OV status scoort niet meteen op leesbaarheid. De app laadt wat stoterig en logo’s en delen van de pagina verspringen een paar keer in beeld voordat ze goed staan. In de gratis variant zie je daarna trouwens steeds een reclameboodschap tot halverwege in beeld die je nog moet wegdrukken. De applicatie zet in het tabblad Vertrektijden de dichtstbijzijnde bushaltes op een rij en toont daaronder recent geraadpleegde haltes. Met de pijl erachter zie je de vertrektijden van de volgende bussen met hun nummer, bestemming en beoogde tijdstip van arriveren. Druk je daar weer op, dan zie zie je handig het traject met tussenstops van de bussen. Je kan vanuit dat scherm helaas niet terug.

OV status iPhone hoofdmenuEn ook laat het trajectscherm wat te wensen over. In onze testsessie zien we de trajecten van twee verschillende buslijnen om en om in beeld springen, en een andere keer zien we alleen vijf keer ‘zonegrens’ onder elkaar staan als volgende halte. De lijst met haltes in de buurt is ook inconsequent: de ene keer zien we haltes die echt om de hoek zijn, de andere keer toont hij haltes die beduidend verder weg liggen.

Aardig aan OV Status is dat je ook op lijnen per vervoerder kan zoeken. Helaas zijn de buslijnen van Arriva, Connexxion, GVB, HTM, Qbuzz, RET en Veolia alleen te doorzoeken in een scrollvenster. Een zoekbalk voor lijnnummer of anders een numeriek toetsenbord, was hier een welkome toevoeging geweest. Samen met de reactiesnelheid en het uiterlijk van de app, zijn het verbeterpunten voor OV status.

De dingen die OV status en Vertrek HD anders doen dan voorgaande openbaar vervoer-apps, zijn marginaal, maar het kunnen net de toevoegingen zijn waar je op zit te wachten. Dat maakt de apps van Erik van Heck niet kansloos.

Downloaden: OV status (€0,89, zonder reclame, universeel, iOS 4.3+)
Downloaden: OV status Gratis (gratis, universeel, iOS 4.3+)
Downloaden: Vertrek HD (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.