OpenOffice.org-variant komt naar de iPhone

OpenOffice.org-variant LibreOffice komt in 2012 of 2013 naar de iPhone. Dat hebben de ontwikkelaars achter LibreOffice aangekondigd op een conferentie in Parijs. Eerst komt er een browserversie van het kantoorpakket.

openoffice-icoontjesHet gaat nog een behoorlijke tijd duren, maar als het aan de ontwikkelaars achter LibreOffice ligt kunnen we ooit een variant op het kantoorpakket OpenOffice.org op de iPhone gebruiken. LibreOffice is een afsplitsing van het OpenOffice.org-project dat al bij de Franse overheid wordt gebruikt. Een half miljoen Franse overheidscomputers zullen overstappen van OpenOffice.org naar LibreOffice. Momenteel werken de ontwikkelaars aan een versie die in de browser werkt. Eind 2012 of begin 2013 willen ze een versie voor iOS en Android af hebben, zodat je op smartphones en tablets ook de bestanden kunt bekijken en bewerken.

LibreOffice ontstond ooit uit onvrede met de koers van Oracle, de huidige eigenaar van OpenOffice.org. Wat de iOS- en Android-variant betreft: het grootste deel van de code zou daarvoor al omgezet zijn naar een mobiele app. Wat nog gedaan moet worden, is het maken van een gebruikersinterface. Dat project moet nog beginnen. LibreOffice Online wordt een variant die in de browser draait en gebruik maakt van HTML5 en het GTK+-Broadway-framework, waarmee GTK-applicaties in een webbrowser kunnen draaien. Vereist daarvoor is ondersteuning van GTK 3.2 in het besturingssysteem en dat is niet standaard in Windows en Mac OS X aanwezig. Op Linux-computers en op de Chrome-laptops van Google zal de browsersoftware in de meeste gevallen wel meteen werken.

De aankondiging is hier te lezen: LibreOffice Conference. Er is ook al een demo beschikbaar waarmee je meteen kunt kijken of je besturingssysteem ‘t ondersteunt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2011, 19:06
Categorie Productiviteit
Onderwerp office

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.