Draw Something verovert Nederland als het nieuwe Wordfeud

Wat Wordfeud was in 2011, kan Draw Something wel eens van 2012 worden: de grootste sociale hype van het jaar! Het spel laat twee spelers om beurten tekenen en elkaars tekeningen raden voor punten.

Draw Something nieuwe Wordfeud hype iPhone iPod touchOp 1 februari 2012 verscheen Draw Something voor de iPhone en iPod touch en nu al lijkt er geen maat meer te staan op het succes dat het online tekenspelletje wereldwijd behaalt. In de Verenigde Staten vergaarde de applicatie al meer dan 26.000 beoordelingen in de App Store en ook in Nederland bestormen de gratis en de betaalde variant Apple’s online winkel. Je kan het spel zien als de tekenvariant van Wordfeud: spelers raden om de beurt wat de ander heeft getekend. Behalve op de iPhone is het ook verkrijgbaar op Android-telefoons.


Je beurt begint bij het uitzoeken van een opgave. Je krijgt er drie voorgeschoteld. Een makkelijke levert één munt op, een gemiddelde twee en voor een moeilijke opdracht ontvang je er drie. Als je klaar bent met tekenen, moet de ander raden wat het is geworden. Daarvoor beschikt ie over een plank met letters waarmee een woord gemaakt wordt. Als het wordt geraden, ontvangen beide spelers de muntjes. Als je tekening echt niet te raden is, mag diegene passen. Ook heeft ieder een aantal bommen om verkeerde letters mee te verwijderen. Het aardige van Draw Something is dat je tegenspeler niet alleen je tekening aan het einde te zien krijgt, maar ook ziet hoe je tekent. Dat maakt het spel soms erg grappig en geeft het een sociaal gevoel mee, ondanks het ontbreken van een chatvenster.

Door muntjes te sparen, kan je allerlei kleurenpakketten in het spel kopen. Als dat je te langzaam gaat, kan je echt geld via een in-app aankoop inruilen tegen de spelmuntjes. De gratis versie van Draw Something plaagt je met advertenties nadat je een beurt hebt voltooid, net als in Wordfeud. De betaalde versie kost 79 eurocent en ontziet je. Het loont de eerste keer even in de instellingen van de app te neuzen. Met de knop rechtsboven zie je functies om je naam en wachtwoord in te stellen, zodat je te vinden bent voor vrienden en bekenden. Als je dat niet doet, kun je in ieder geval nog tegen onbekenden spelen. Je krijgt net als in Wordfeud, vanzelf een pushbericht als je aan de beurt bent.

Spellen met het om beurten-principe van Wordfeud slaan momenteel flink aan. Een paar weken geleden haalde het Nederlandse online Rummikub-spel Nummi een klein succes in de App Store. Dat succes valt echter in het niet bij Draw Something. De betaalde en gratis versie hebben in Nederland al meer dan 600 beoordelingen met een gemiddelde waardering van 4,5 ster. Het is wel de vraag of het spel spelers net zo lang kan boeien als Wordfeud. Het mist immers een sociale chat-optie.

Downloaden:

Ondanks het grote succes van Draw Something momenteel, was er al eerder een online tekenspel waarin je om beurt kan tekenen en raden. Charadium II heeft bovendien een Nederlands woordenboek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.