Coaster Crazy: achtbaan-game van team achter Rollercoaster Tycoon

Coaster Crazy voor de iPhone, iPod touch en iPad is een nieuw achtbaan-spel van de makers van Rollercoaster Tycoon 3 en is gratis te spelen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Coaster Crazy header iPhone iPadEen gloednieuwe achtbaan-game voor de iPhone, iPod touch en iPad van de ontwikkelaar van Rollercoaster Tycoon, maar het is geen Rollercoaster Tycoon. Het is Coaster Crazy, een spel waarin het uitbouwen van een pretpark in de steek is gelaten en ruimte heeft gemaakt voor maar één ding: achtbanen oplappen en spectaculair genoeg maken voor de bezoekers. In gedetailleerde, cartooneske 3D-omgevingen maak je het de verschillende type testpersonen naar hun wens met loopings, zweeftijd en een ongekende snelheid.


Even twee duidelijkheden scheppen: ontwikkelaar Frontier Developments was niet de ontwikkelaar van de eerste twee, 2D-uitvoeringen van Rollercoaster Tycoon die bij iedereen zo gretig aftrek vonden. Frontier tekende voor Rollercoaster Tycoon 3, die was uitgevoerd in een simpele variant van de 3D-beelden die je in Coaster Crazy krijgt voorgeschoteld. Dat spel verloor veel aanhangers door de complexiteit van de camerabesturing en de vereiste van een zwaardere computer. Het tweede stukje duidelijkheid: ja, in Crazy Coaster kan je de achtbanen ook zelf testen alsof je erin zit.

Coaster Crazy pretpark geld ophalenIn Coaster Crazy scroll je door de Aarde op zoek naar plekken voor achtbanen, die staan aangegeven met een grote ster in beeld. In elke omgeving kan je verder scrollen tussen de verschillende banen die je kan maken. Nieuwe levels kosten geld om te ontgrendelen, maar dat kan je binnenharken door eerdere achtbanen open te stellen voor het publiek en het verkregen geld actief op te halen. Coaster Crazy is een freemium-game. Je kan het spel dus gratis downloaden, maar het wordt je verleidelijk gemaakt om snel geld te spenderen dat je niet hebt – en daarvoor kan je natuurlijk de in-app winkel raadplegen. Voor 89 cent krijg je 10.000 cash of 30 edelstenen voor je achtbaan. In perspectief: de simpelste looping toevoegen aan je achtbaan, kost 1000 cash.

Coaster Crazy achtbaan makenHet oplappen van een achtbaan vergt even gewenning in Coaster Crazy. Met vingerbewegingen verplaats, zoom en roteer je de camera, maar bouw je de achtbaan ook. Zo kan je een stuk baan vastpakken om uit te rekken, maar is het lastig om de vorm die je maakt onder controle te houden. Voor je het weet heb je een te scherpe hoek gemaakt… op 30 meter hoogte – en moet je voorts extra bochten maken om ervoor te zorgen dat de baan werkt. Zeker in het begin voelt je geknutselde achtbaan wat willekeurig aan. Met de kwastgrootte kan je instellen of je groot of detaillistisch te werk wil gaan. De knop Specials leidt naar onder andere loopings, ‘malle stukken’, tunnels en takelstukken. Je geeft het geld daar al snel aan uit om de drie eisen van de testers in te willigen, zodat je voorts je achtbaan kan openstellen en je er geld mee kan verdienen.

De aankleding van Coaster Crazy is bijzonder leuk. De cartoonbeelden zien er haarscherp uit op de iPhone 5 en iPhone 4S en los daarvan zijn de testers zelf erg leuk geanimeerd. Ze hebben verschillende karakters – van bangerik tot macho tot euh… schaap – en reageren allen anders op de baan. Je kan ze met een van de handvol camera’s bekijken terwijl je de achtbaan test – hoewel de hoofdrol natuurlijk is weggelegd voor de camera waar vanuit je je attractie met eigen ogen bekijkt.

Coaster Crazy is geheel Nederlandstalig uitgevoerd en heeft daardoor een lage instapdrempel. Het spel neemt je bij de hand over het repareren en opleuken van achtbanen voordat je de eerste uitdaging voorgeschoteld krijgt waarbij je zelf een hele baan maakt. Daarna wijst het spel voor zich en als je lang genoeg geld verzamelt met geopende achtbanen, is er niets dat je in de weg staat om door te knutselen met dit geinige, cartooneske spel dat daadwerkelijk wel iets van de honger naar Rollercoaster Tycoon zelf voor de iPhone kan stillen.

Downloaden: Coaster Crazy (gratis, universele app, vanaf iPhone 3GS en iOS 5.0)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 november 2012 om 12:28
Onderwerp
Categorie
Games
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.