Hooikoorts-apps voor iPhone

De beste hooikoorts-apps voor iPhone en iPad met voorspellingen en meer

Graspollen? Niezen door berk, hazelaar of weegbree? Met onze applijst met hooikoorts-apps zie je precies wanneer het pollenseizoen is en wanneer je moet oppassen voor extra pollen in de lucht. Deze hooikoorts apps voor iPhone houden je op de hoogte.

Hooikoorts-apps voor je iPhone

Je ogen beginnen te kriebelen en je neus zit constant verstopt. Kortom: het hooikoortsseizoen is aangebroken. Met deze hooikoorts apps helpen we je aan een betrouwbare voorspelling van pollen, waarbij je notificaties kunt krijgen op de moeilijke dagen. Er zijn niet veel ontwikkelingen op het gebied van hooikoorts-apps, maar ook dit jaar hebben we weer een actuele selectie voor je gemaakt.

Dit zijn volgens ons de beste hooikoorts-apps in 2023 voor je iPhone:


De iPhone is natuurlijk niet hét middel tegen hooikoorts, maar je telefoon kan je met apps wel waarschuwen als de kans op een allergische reactie groot is. Er zijn talrijke iPhone-apps die pollen signaleren, maar niet allemaal zijn ze even nuttig en actueel. iCulture zet daarom de beste hooikoorts-apps op een rij waar je wél wat aan hebt. In deze vergelijking van pollen en hooikoorts apps vertellen we wat de sterke en zwakke punten van de apps zijn, om de keuze gemakkelijker te maken.

Air Matters

Air Matters heeft een zeer goede voorspelling en waarneming, gedetailleerd op gebied en type pollen. Dit is een tip van iCulture-lezer @IrisvanMastrigt en toegegeven: deze app is erg veelzijdig!

Air Matters heeft zich, zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in alles wat met luchtkwaliteit te maken heeft. Je krijgt de huidige luchtkwaliteit te zien, maar ook de vervuilende stoffen en natuurlijk informatie over pollen. De app maakt daarbij onderscheid tussen onder andere grassen, berk, els en bijvoet. Deze realtime informatie is beschikbaar voor meer dan 180 landen en je kunt makkelijk wisselen tussen de luchtkwaliteitsnormen voor de VS, China, Nederland, Europa, Groot-Brittannië en India.

Gaat het om pollen en voorspellingen, dan kun je die voor de Europese landen en de VS bekijken. Je krijgt een waarschuwing als er veel pollen zijn. Om direct zicht te hebben op de situatie is er een Apple Watch-complicatie voor op je wijzerplaat. En je kunt de informatie over de luchtkwaliteit meteen met anderen delen dankzij de iMessage-extensie. Air Matters heeft ook widgets, zowel voor je beginscherm als voor je toegangsscherm.

Leuk is dat je Air Matters kunt verbinden met je Philips Smart Air Purifier of je Laser Egg-luchtmonitor om realtime de luchtkwaliteit binnenshuis te controleren. Het Philips-apparaat kun je ook besturen. Air Matters bevat advertenties, die je voor een luttel bedrag per jaar kunt verwijderen.

  • Sterk: Heel veel informatie over alles wat met luchtkwaliteit te maken heefft, handige widgets en Apple Watch-app.
  • Minder sterk: Misschien wat overweldigend als je alleen een hooikoortsapp zoekt.

Pollennieuws

De app Pollennieuws van ontwikkelaar World of Warmth bestaat al jaren. Het is alweer een tijdje geleden dat de app een update kreeg, maar hij ziet er anno 2023 nog redelijk bij de tijd uit. Er zit zelfs een AR-functie in. Je kan daarmee namelijk allerlei 3D-modellen van verschillende pollen bekijken. Verder toont de app met kleuren op een kaartje hoeveel pollen er in de lucht hangen. Er is ook een pollenjournaal, geschreven door bioloog Maurice Martens. Je kan ook in de app aangeven hoeveel last jij vandaag hebt en via de statistieken bekijk je de klachten van heel Nederland of alleen van jouw regio.

Met de pollenvideofilmpjes bekijk je informatie over pollen, planten en hooikoorts in het algemeen. Deze filmpjes zijn gemaakt op diverse locaties in Nederland. Er is ook een pollekalender, waarbij je kan zien wat de belangrijkste bloeiperiode is voor bomen, struiken, grassen en kruiden. Pollennieuws gaat net een stapje verder dan de verwachtingen voor de komende dagen, want wie meer informatie wil weten over de verschillende vormen van hooikoorts en de veroorzakers ervan, komt bij Pollennieuws prima aan z’n trekken.

Pollennieuws is een betaalde app, maar wie niet wil betalen kan voor veel van de functies ook terecht op de website.

  • Sterk: Duidelijke kaart, informatie over verschillende pollen en grassen, statistieken vergelijken met andere gebruikers, pollen- en bloeikalender.
  • Minder sterk: Geen pushberichten, betaalde app met veel overeenkomstige functies met de website.

Hooikoortsradar

De app Hooikoortsradar bestaat al heel wat jaar. Er is een gratis en betaalde versie, waarbij de betaalde versie volledig reclamevrij is. De app toont een eenvoudig kaartje van Pollennieuws. De app is dan ook van dezelfde makers. Op het kaartje zie je in kleurtjes de verwachting voor de dag en je kan ook lezen welke bomen en grassen in bloei staan. De app houdt ook een gemiddelde klachtenscore bij, zodat je in één keer ziet of je niet de enige bent met jeukende ogen of enorme niesbuien. Er is ook een interactieve grafiek waarop je ziet hoe het verloop is van de groei van bepaalde bomen. Hooikoortsradar is vooral een webapp, die wat ons betreft wel weer eens een update mag krijgen. Het is dan ook al heel wat jaar geleden dat deze app vernieuwd is, dus het is maar goed dat er een gratis versie is. De betaalde versie raden we daarom minder aan.

  • Sterk: Interactieve grafiek met klachtenscore en pollentellingen.
  • Minder sterk: Door webapp niet altijd even intuïtief.

 
 

Weeronline

De bekende weerapp Weeronline heeft een eigen sectie voor hooikoorts. Weeronline geeft geen kaartje met hooikoortsverwachtingen, maar focust vooral op de type bomen en grassen. Via de instellingen kun je de ‘tegel’ voor gezondheidsklachten aan- of uitschakelen, waar ook hooikoorts onder valt. Je ziet dan hoe groot de kans is dat je klachten krijgt van een bepaalde soort boom. Wil je een uitgebreidere verwachting, dan zie je die in het volgende scherm. Er wordt een afsplitsing gemaakt voor bomen en grassen, waarbij je precies kan zien hoe erg de verspreiding en bloei de komende dagen is. Deze app komt dus vooral van pas als je precies weet waar je allergisch voor bent.

  • Sterk: Simpele weergave voor mate van hooikoortsklachten op jouw locatie, geeft voorspelling voor verschillende bomen en grassen.
  • Minder sterk: Geen kaartje met hooikoortsvoorspellingen, geen gedetailleerde uurweergave.

Buienradar

Buienradar heeft, zoals we inmiddels van de app verwachten, een radarkaartje met pollenvoorspelling. In de rader kies je via de knop linksonder voor de optie Pollen, waarna het kaartje met de verschillende kleuren verschijnt. Hoe donkerder rood een regio, hoe groter de kans op hooikoortsklachten. Er is geen onderscheid tussen bomen, grassen of kruiden, dus de app geeft alleen een algemeen beeld. Je kan zowel de verwachting per dag voor de komende vijf dagen bekijken, als de 24-uurs verwachting checken.

  • Sterk: Voorspelling voor vijf dagen of komende 24 uur, duidelijke kaart.
  • Minder sterk: Geen gedetailleerde info van soorten pollen, geen andere extra informatie voor hooikoortspatiënten.

Meer pollenapps

Zit er niet bij wat je nodig hebt? Probeer dan deze alternatieve apps om iets aan je allergie te doen:

  • A.Vogel Hooikoortsweerbericht (Gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Het hooikoortsweerbericht, afkomstig van de bekende homeopatische kruidenfabriek. De kaart is wat ons betreft wat onduidelijk. Er is wel een uitgebreid geschreven hooikoortsweerbericht en je bekijkt welke bomen en grassen actief zijn. Bovendien krijgt de app nog regelmatig een (bugfix-)update.
  • Pollen-News (Gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Meertalige app voor als je op vakantie naar Zwitserland gaat.
  • MASK-air (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Voor de echt fanatieke hooikoorts-patiënten. Hiermee kun je een dagboek bijhouden van je hooikoorts-symptomen.

Hooikoorts: van januari tot half oktober

Wanneer moet je eigenlijk uitkijken voor het hooikoortsseizoen? Dat zie je in de afbeelding hieronder. In het voorjaar is vooral de berk een geduchte boosdoener. Vanaf begin juni tot ver in september moet je oppassen voor diverse grassen, terwijl bijvoet vooral in augustus toeslaat.

Hooikoorts kalender