Wat betekenen nieuwe Amazon Kindles voor iPad-gebruikers in Nederland en België?

Amazon heeft de Amazon Kindle Fire en Kindle Fire HD aangekondigd. In hoeverre vormt deze nieuwe tablet een bedreiging voor de iPad en een eventuele 7-inch iPad mini?

Amazon-Kindle-Fire-HDAmazon kondigde gisteren een reeks nieuwe Kindle-tablets aan. Wat is de impact ervan op de iPad? En wat ga je er als Nederlandse of Belgische iPad-gebruiker van merken? In eerste instantie niet zoveel. Amazon gaat de Kindle Fire-tablets ook in Europa verkopen, maar verscheept ze niet naar Nederland. Dat blijkt uit productpagina’s op de Duitse en Franse site van Amazon. De goedkoopste Kindle Fire gaat 159 euro kosten en voor de Kindle Fire HD betaal je 199 euro. Ze zijn leverbaar vanaf 25 oktober; de kans is groot dat een eventuele iPad mini dan al lang verkrijgbaar is. Amazon heeft ook de grotere Kindle Fire HD 8.9 en de Kindle Paperwhite aangekondigd, maar die zijn nog niet op de Europese site van Amazon verschenen.

Als deze tablets alleen via de VS verkocht gaan worden, zal dat nauwelijks impact hebben op de tabletverkoop in Nederland en België. In de VS zal wel een enorme impact te merken zijn. De Kindle-tablets zijn daar de enige Android-gebaseerde tablets die een groot marktaandeel wisten te veroveren. In april bleek bijvoorbeeld dat De Kindle Fire meer dan 50% van de Android-tabletmarkt in handen heeft. De Kindle Fire (54,4%) is veel populairder dan de nummers twee en drie, de Samsung Galaxy Tab-familie (15,4%) en de Motorola Xoom (7,0%). Die enorme populariteit werd als schadelijk voor andere Android-tabletmakers gezien. Mensen blijken gevoelig voor de lage prijs van 199 dollar en raken vertrouwd met Amazon’s visie hoe Android eruit zou moeten zien. De tabletmarkt is in de VS een race tussen twee spelers: de Amazon Kindle Fire en de Apple iPad.

kindle fire tabletsIn Nederland en België is de situatie anders. Daar is de Nexus 7 nog maar net (op kleine schaal) op de markt verschenen, zijn de Kindle-tablets niet makkelijk verkrijgbaar en speelt de Motorola Xoom geen rol van betekenis. De markt wordt verdeeld tussen de Samsung Galaxy-tablets en enkele minder bekende modellen zoals de Asus Transformer en de Acer Iconia. Kijk je naar de top 10 van bestverkochte tablets bij Coolblue, dan staan daarin alleen tablets van Apple en Samsung. Het aanbod aan 7-inch tablets is bovendien niet eens zo groot: je hebt de Samsung Galaxy Tab 2, de enigszins mislukte BlackBerry PlayBook en de wat meer specialistische Archos Internet Tablet, maar daarna houdt het al snel op.

Als Amazon later dit jaar naar Nederland komt, kan de situatie veranderen. Hoewel de Kindle bekend staat als ereader kun je er ook apps op installeren, waardoor het apparaat interessant wordt voor een grotere groep.

Maakt de 7-inch iPad mini een kans?

De markt wordt momenteel overspoeld door 7-inch minitablets. Als Apple een 7-inch iPad mini uitbrengt, kan het zich dan nog onderscheiden van de rest? De Kindle Fire en Kindle Fire HD hebben allebei een 7-inch scherm, net als de Nexus 7 die sinds kort in Nederland te koop is. Groot verschil is dat de Kindle-tablets standaard voorzien zijn van een advertentie-functie, die je niet kunt uitschakelen. Een vergelijking met de iPad mini is nu nog lastig, omdat we niet zeker weten óf Apple een 7-inch tablet gaat uitbrengen, laat staan dat we weten welke functies erin zitten. Maar de kans is groot dat het een apparaat zonder advertenties wordt.

De Kindle Fire HD en Nexus 7 hebben de beste resolutie. De Nexus heeft het laagste gewicht, maar de Kindle Fire HD heeft een langere batterijduur. Je krijgt bij de Kindle Fire HD ook meer opslagruimte voor je geld. We zullen op 12 september met deze tabel op schoot de aankondigingen volgen, om te zien hoe gunstig Apple afsteekt tegen het huidige aanbod van 7-inch tablets. Mits Apple er eentje aankondigt natuurlijk.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 september 2012, 13:54
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, kindle, nexus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.