Tradfri-kastverlichting

IKEA Tradfri-drivers voor kastverlichting nu verkrijgbaar in de winkel

Je kunt bij IKEA nu ook je ingebouwde kastverlichting op afstand bedienen. De daarvoor benodigde trafo's zijn nu verkrijgbaar. Met de Tradfri-drivers maak je de kastverlichting Omlopp en Förbättra geschikt voor het Tradfri-systeem.

De nieuwe Tradfri-drivers voor keuken- en kastverlichting zijn vanaf nu verkrijgbaar bij IKEA. Hiermee kun je de ingebouwde verlichting in kledingkasten, keukenkasten en boekenkasten aansluiten op IKEA’s slimme verlichtingssysteem. Vervolgens kun je vanaf je iPhone de lampen aan- en uitschakelen en dimmen voor de juiste sfeer. De benodigde drivers (ook wel trafo’s genoemd) zijn vanaf nu in de online winkel van IKEA te vinden en zijn te herkennen aan de donkergrijze kleur. De normale (niet-slimme) Ansluta-drivers zijn wit.


Afgelopen voorjaar kondigde IKEA al aan dat deze drivers voor kastverlichting vanaf dit voorjaar verkrijgbaar zouden zijn. Volgens de update-omschrijving van de IKEA-app werkt het ook met ’tafellampen’, al vermoeden we dat het hierbij om een foute vertaling gaat.

Het gaat om deze twee modellen:

  • TRÅDFRI driver voor draadloze besturing, 30 Watt: €25
  • TRÅDFRI driver voor draadloze besturing, 10 Watt: €15

Tradfri driver voor slimme verlichting

Ook de app geeft nu aan dat de drivers verkrijgbaar zijn:

Tradfri-kastverlichting

Wat is een led-driver?
Ledlampjes werken op laagspanning. Daarom heb je een transformator met ingebouwde elektronica nodig, die de netspanning omvormt naar een laagspanning waarop de leds kunnen werken. Sommige drivers beschikken over extra functies zodat je bijvoorbeeld de led-verlichting kunt dimmen. Omdat een led-driver warm kan worden moet je het monteren op een plek die goed geventileerd kan worden.

Led-driver van IKEA

Soms zit de led-driver al ingebouwd in de armatuur, zodat je deze rechtstreeks op de netspanning kunt aansluiten. IKEA kiest er echter voor om losse led-spotjes te verkopen, die je meestal op de al langer bestaande Ansluta-drivers (zie foto) aansluit. De nu aangekondigde Tradfri-drivers kunnen dus gebruikt worden in plaats van de Ansluta-drivers om je keuken- en boekenkastverlichting geschikt te maken voor bediening op afstand.

Onder andere de Omlopp en de Förbättra-serie zijn geschikt voor deze nieuwe Tradfri-drivers. Op de variant van 10 Watt kun je maximaal drie elementen aansluiten en op die van 30 Watt sluit je maximaal negen elementen aan. Je verbindt de dimmer, afstandsbediening of sensor met de Tradfri-driver. Daarnaast heb je nog een Förnimma-aansluitsnoer nodig om de driver van stroom te voorzien.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 2 maart:

Met de Tradfri-serie van IKEA is het al mogelijk om relatief goedkoop je verlichting in huis slimmer te maken. De nieuwe update van de Tradfri-app verklapt echter dat er meer aan zit te komen. IKEA bevestigde tegenover iCulture dat ze dit voorjaar namelijk nieuwe Tradfri-drivers uitbrengen, waarmee je IKEA-verlichting zoals de Omlopp en Förbättra slim kunt maken. Dit zijn spotjes die je onder de keukenkastjes en in de boekenkast kunt monteren. Daarvoor heb je naast de drivers ook nog extra bekabeling nodig.

Tradfri-drivers voor led-verlichting

Het Tradfri-assortiment van IKEA bestaat momenteel uit allerlei lampen, zowel met wit als gekleurd licht. Om de lampen te bedienen gebruik je de Tradfri-app, maar je kan ze ook met Siri aansturen dankzij de HomeKit-update voor Tradfri die afgelopen najaar verscheen. Gebruik je liever handmatige schakelaars, dan zijn er allerlei accessoires zoals sensoren en dimmers. In april komen er nog meer nieuwe Tradfri-accessoires bij, zo bevestigde IKEA tegenover iCulture. De nieuwe Tradfri-drivers komen naar verwachting in april beschikbaar, waarmee je ook andere IKEA-verlichting aan het Tradfri-systeem kan koppelen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Onder andere de Omlopp en de Förbättra-serie gaan dankzij deze drivers samenwerken met Tradfri. De Tradfri-drivers komen in twee soorten beschikbaar: in 10W (maximaal drie elementen) en 30W (maximaal negen elementen). Je verbindt deze met de Tradfri-hub of de draadloze dimmer. Naast de drivers heb je nog een Förnimma-aansluitsnoer nodig om ze te voorzien van stroom.

Tradfri-drivers koophulp.
Afbeelding via Reddit

De Tradfri-app is nu dus al geschikt gemaakt voor deze nieuwe drivers, maar het duurt nog wel even voordat ze beschikbaar zijn. IKEA kon tegenover iCulture nog geen exacte prijs geven, maar uit een nieuwe Belgische koophulp blijkt dat de 10W-versie €20 kost. Het 30W-model kost een tientje meer, terwijl het benodigde Förnimma-aansluitsnoer €5 kost. Daarnaast komt er nog een verbindingssnoer om de Tradfri-drivers onderling met elkaar te verbinden, in België verkrijgbaar vanaf €3. Let er dus op dat dit om Belgische prijzen gaat en dat de Nederlandse prijs kan afwijken.

Met dank aan iCulture-lezer @raphjeeeee!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 16 april: De drivers zijn nu in de winkel verkrijgbaar, we hebben het artikel daarom geactualiseerd.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.