Tim Cook: ‘Er komt geen iPhone nano van Apple’

Apple's tijdelijke leider Tim Cook heeft tijdens een conferentiegesprek gezegd dat er geen goedkope iPhone komt. Dat maakt een einde aan geruchten over de iPhone nano.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone nanoApple hield gisteravond een conference call om de kwartaalcijfers voor Q1 2009 te bespreken. Apple’s COO Tim Cook, die op dit moment de eerste man is bij Apple, gaf daarbij antwoord op een hoop vragen die analisten en beleggers hebben over de nabije toekomst van Apple. Eén van de interessantste onderwerpen was echter de vraag of er een goedkope variant van de iPhone aankomt.


Tim Cook gaf aan dat Apple’s doel is om de beste telefoon te maken. “You know us”, zei Cook tegen een analist. “We’re not going to play in the low end voice/song business. That’s not who we are. It’s not why we’re here.” Om eraan toe te voegen: “You know, we’ll let somebody else do that. Our objective is not to be the unit share leader in the cell phone industry. It’s to build the world’s best phones.”

Daarmee maakt Cook een einde aan de al maandenlang durende geruchten over een mogelijke iPhone nano. Analisten denken dat Apple de prijs van de iPhone gaat verlagen om marktaandeel te winnen. De opmerking “let somebody else do that” wil overigens niet betekenen dat andere bedrijven nu ongestraft een goedkope iPhone-ripoff kunnen maken of bepaalde eigenschappen van de iPhone mogen namaken. Over de concurrentie en met name het intellectueel eigendom van Apple zei Cook: “I don’t want to talk about any specific company. We are ready to suit up and go against anyone. However, we will not stand for having our IP ripped off.” Volgens sommigen werd daarmee specifiek Palm bedoeld, het bedrijf dat tegenwoordig door een voormalig Apple-topman nieuw leven wordt ingeblazen. In de pas gelanceerde Palm Pre zijn een aantal iPhone-achtige functies aanwezig, zoals multitouch.

Een andere interessante vraag was, waarom Apple besloten heeft de iPhone via Walmart te verkopen. Walmart is nu niet bepaald een winkelketen die qua uitstraling bij Apple past (Best Buy overigens ook niet). Cook antwoordde dat de belangrijke reden de bestaande relatie was (Walmart verkoopt al de iPhone iPod) en het feit dat Walmart winkels op veel meer plekken heeft dan Apple en AT&T. Daardoor kunnen ze klanten bedienen op plaatsen waar de iPhone tot nu toe niet verkrijgbaar was.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.