Na 2014 nauwelijks roamingkosten meer in Europa

Roamingkosten in de EU gaan na 2014 vrijwel verdwijnen, dankzij een pakket maatregelen van Neelie Kroes. Ook netneutraliteit en kosten van telefoongesprekken is geregeld.

neelie kroes europaDe Europese Commissie gaat roamingkosten voor mobiel internet sterk verminderen en uiteindelijk zelfs afschaffen. Vandaag heeft de EU ingestemd met een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes om roamingkosten te beperken. Haar Digitale Agenda bevat een pakket maatregelen, waardoor het ook mogelijk wordt om een provider uit een ander Europees land te kiezen, die betere voorwaarden of lagere prijzen aanbiedt.

De EU wil bovendien de netneutraliteit in zekere mate garanderen. Diensten zoals YouTube mogen niet worden geblokkeerd, maar operators mogen wel extra geld vragen voor bijvoorbeeld een snellere toegang tot YouTube-filmpjes of andere online diensten.

Het pakket met maatregelen bevat ook het afschaffen van hoge kosten voor telefoongesprekken binnen de EU. Na invoering van de maatregelen mogen providers niet meer dan €0,19 plus BTW per minuut in rekening brengen. Een gebruiker is daardoor voor een buitenlands gesprek niet meer kwijt dan voor een gesprek in eigen land. Een ander punt is dat er voor binnenkomende gesprekken in de EU geen kosten meer in rekening mogen worden gebracht. Tenslotte stond ook de toewijzing van het 4G- en Wi-Fi-spectrum op de agenda, dat compatibiliteitsproblemen moet voorkomen. De consumentenrechten worden bovendien op één lijn gebracht, waardoor je makkelijker van aanbieder kunt wisselen.

Het inperken van de roamingkosten voor mobiel internet is een grote klap voor de providers, die hun geld nu op een andere manier moeten zien te verdienen. Bovendien krijgen ze meer concurrentie uit heel Europa en moeten ze flink investeren in de opbouw van 4G-netwerken.

De volledige tekst van het voorstel voor de Digitale Agenda is hier te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2013, 18:52
Categorie iOS
Onderwerp roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.