Nieuwe iMac 2017

Computer-fabrikanten zien verkoop dalen, behalve Apple

Apple heeft wereldwijd een groter marktaandeel gekregen, maar dat komt vooral omdat andere fabrikanten steeds minder verkopen. Bij Apple is de Mac-verkoop stabiel.

Gartner en IDC hebben allebei verkoopcijfers over de personal computer-verkopen uitgebracht. Daaruit blijkt dat de verkoop van Macs stabiliseert, terwijl andere fabrikanten in een vrije val zitten. In het tweede kwartaal van 2017 daalde de wereldwijde verkoop van personal computers met 4,3 procent, zo becijferde Gartner. Dit komt door hogere prijzen.


Nieuwe iMac 2017

Mac-verkoop stabiel, rest daalt

Gartner berekende dat er vorig kwartaal 61,1 miljoen personal computers zijn verkocht en dat is het laagste aantal sinds 2007. Al 11 kwartalen achter elkaar is er sprake van een daling. Volgens Gartner komt het door een tekort aan componenten, zoals DRAM, solid state drives (SSD’s) en LCD-panelen. Sommige fabrikanten hebben daarom een prijsverhoging doorgevoerd.

Gartner pc-verkoopcijfers

Marktleider wereldwijd is HP met 20,8 procent, gevolgd door Lenovo (19,9%) en Dell (15,6%). Apple staat op de vierde plek met 6,9% en dat is relatief goed. Eerder kwamen ze namelijk uit op 6,7%. Dit betekent niet dat ze meer stuks hebben verkocht, maar omdat andere fabrikanten omlaag zakten. Overigens heeft Apple in de Verenigde Staten een marktaandeel van 11,8 procent, ook achter HP, Dell en Lenovo.

IDC pc-verkoopcijfers

IDC heeft iets andere cijfers, waarin Apple wereldwijd uitkomt op 7,2 procent, voorheen 6,8 procent. Er is dus een soortgelijke trend te zien: terwijl Apple stabiel blijft, zakken de andere fabrikanten weg, waardoor Apple per saldo op een hoger marktaandeel uitkomt. Met de nieuwe modellen die Apple vorige maand heeft uitgebracht zullen ze vanwege de hogere prijs nooit de nummer 1 worden, maar waarschijnlijk maken ze zich daar niet druk over.

Je kunt de cijfers van Gartner en IDC op de respectievelijke websites bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2017, 10:28
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen mac, macbook, verkoopcijfers
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.