iOS 6 komt later vandaag beschikbaar: zo bereid je je voor

iOS 6 komt vanavond beschikbaar, zoals Apple beloofde. iOS 6 is draadloos te installeren en is waarschijnlijk rond 19:00 uur te downloaden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ios 6 nieuwe functiesLater vandaag komt iOS 6 beschikbaar. Hoewel er geen officieel tijdstip bekend is gemaakt, weten we uit ervaring dat dergelijke updates meestal rond 19:00 uur ‘s avonds (onze tijd) worden vrijgegeven. Apple beloofde eerder al om iOS 6 op 19 september beschikbaar te stellen, twee dagen voordat de iPhone 5 in een select aantal landen in de verkoop gaat. iOS 6 kan geïnstalleerd worden op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, derde generatie iPad en de vierde generatie iPod touch.In dit artikel lees je hoe je je alvast kunt voorbereiden op de update. Ben je afhankelijk van een jailbreak, dan kun je de update beter nog even achterwege laten tot er groen licht is gegeven.


iOS 6 Final is inmiddels beschikbaar: iOS 6 nu beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod touch.

Voorafgaand aan de update kun je alvast de volgende voorbereidingen nemen:

  • Controleer of je al de update naar iOS 5.1.1 hebt gedaan. Zo niet, dan heb je vanochtend en vanmiddag nog alle tijd om dat te doen.
  • Update iTunes naar versie 10.7, als je dat nog niet had gedaan. Deze versie van iTunes is nodig om op de desktop met iOS 6 te kunnen synchroniseren. Je kunt iOS 6 natuurlijk ook draadloos (over the air) installeren.
  • Maak een backup van je iPhone, iPod touch of iPad.

Zodra de update beschikbaar komt, kun je dit controleren via Instellingen > Algemeen > Software-update. De iPhone zal dan gaan zoeken naar een update. Je hoeft vervolgens alleen maar op de downloadknop te drukken en de rest gaat vanzelf.

Heb je nu al iOS 6 GM geïnstalleerd, dan zul je de iOS 6 Final update vermoedelijk niet via Software-update als OTA aangeboden krijgen, omdat het buildnummer van de GM vaak gelijk is aan de final. Je kunt als iOS 6 GM-gebruiker nog steeds updaten naar iOS 6 Final, maar je moet hiervoor wel iTunes 10.7 gebruiken. Gebruik hiervoor dezelfde procedure als je hebt gebruikt om iOS 6 GM te installeren. Directe downloadlinks naar iOS 6 final vind je via iOS Firmware.

De kans is overigens groot, dat niet alles helemaal vanzelf gaat. Miljoenen mensen wereldwijd proberen vanavond allemaal op hetzelfde moment iOS 6 binnen te halen, dus hou er rekening mee dat je te maken krijgt met vertragingen en foutmeldingen. Het enige wat we in dat geval kunnen adviseren is: wees geduldig en blijf proberen. Wees erop voorbereid dat je een paar uur moet wachten voordat het gelukt is.

Nog beter: wacht gewoon tot morgenochtend, als de gigantische drukte voorbij is en je in alle rust de update naar iOS 6 kunt installeren. Voor veel mensen is het helemaal niet nodig om meteen te gaan updaten (al snappen we natuurlijk best dat je ongeduldig bent). Je hebt al kunnen lezen wat de nieuwe functies in iOS 6 zijn en je hebt al heel wat schermfoto’s voorbij zien komen. Als er spectaculaire extra’s in iOS 6 zitten die nog niet bekend waren, dan lees je dat natuurlijk meteen op iPhoneclub.

Er zijn een paar redenen waarom je (nog) niet zou willen updaten naar iOS 6:

  • Je wilt Google Maps niet kwijt. Met ingang van iOS 6 is Google Maps niet meer standaard aanwezig in iOS. In plaats daarvan is er een nieuwe Maps-applicatie die door Apple zelf is gemaakt. Je verliest daardoor wel bepaalde functies, zoals Street View en ov-informatie. Er wordt wel een aparte (nieuwe) eigen Maps-app van Google verwacht in de – hopelijk nabije – toekomst.
  • Je wilt YouTube niet kwijt. Deze app is in iOS 6 verdwenen. Er is wel een losse YouTube-app verkrijgbaar.
  • Je gaat morgen op vakantie of moet iets belangrijks doen en zit niet te wachten op gedoe. De kans is groot dat alles gewoon goed gaat, maar als je bij onverwachte problemen geen tijd hebt om het op te lossen, kun je beter even wachten. Een iPhone die nog op iOS 5.1.1 draait is niet zo erg als een iPhone die niet meer functioneert.
  • Je wilt jailbreaken. In dat geval is het advies altijd om even te wachten tot @MuscleNerd of andere prominente jailbreakontwikkelaars hebben aangegeven dat een update veilig is.

Met nog een paar uur te gaan voordat de update naar iOS 6 beschikbaar komt, heb je nog tijd om na te denken over een ander onderwerp: wil je je huidige apps en instellingen behouden, of ga je je iPhone weer eens opnieuw inrichten? Dat laatste is meer werk, maar is aan te raden als je iPhone de laatste tijd erg traag is geworden en volledig rebooten niet veel meer oplost.

Updaten via iTunes kan overigens soms tot allerlei foutmeldingen leiden. Vaak heeft het te maken met firewalls, (te) agressieve virusscanners of beveiligingspakketten en andere (al dan niet goedbedoelde) blokkades. Het kan helpen die tijdelijk uit te schakelen.

Zodra iOS 6 beschikbaar is, lees je dat meteen op iPhoneclub en via ons Twitter-account @iCulture.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2012, 13:27
Categorie iOS
Onderwerp ios 6

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.