“Ik heb een kennis die morgen naar de VS gaat…”

De meestgestelde vraag van de afgelopen week: een kennis van mij gaat naar de VS, kan hij een iPhone 3G voor me meenemen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De mailbox van iPhoneclub geeft een mooi inzicht wat mensen zoals bezighoudt. Verhalen over kennissen die de iPhone goedkoop in de VS hebben gekocht, zijn inmiddels tot iedereen doorgedrongen, want onze mailbox stroomt over van mensen die ook wel zo’n koopje willen halen. Meestal gaat het daarbij om een goede kennis die over een paar dagen naar de VS vertrekt en op bestelling een iPhone moet meenemen.

Wat doe je met zo’n stroom vragen? Negeren en liever aandacht besteden aan zinvolle vragen? Of mensen kortweg toebijten: “Staat al op de site!”. Of hebben we het voor nieuwe gebruikers gewoon te ingewikkeld gemaakt, omdat we zoveel artikelen produceren en er zoveel nieuwe discussies op het forum zijn, dat het belangrijke nieuws al snel ondersneeuwt?
We hadden een paar dagen geleden het plan om wekelijks een opsomming van veelgestelde vragen te behandelen, maar dat hebben we maar laten varen omdat het niveau van de meeste vragen te laag is en omdat het een verkeerd signaal afgeeft: alsof iPhoneclub een helpdesk is waar mensen die zelf te lui zijn om te zoeken alle vragen maar kunnen neerplempen. Nee bedankt, dan besteden we onze tijd toch liever aan dingen waar iedereen wat aan heeft.

Een zekere Ron stuurde ons deze vraag: “ik wil via en kennis de iphone 3G kopen kan ik die dan ook unlocken en dan gebruiken in nederland,en hoe zit het met de invoerrechten.” Hoewel het er niet letterlijk in staat, nemen we maar aan dat Ron zijn iPhone in de VS wil laten kopen (waarom zou hij anders benieuwd zijn naar invoerrechten?). Omdat Ron een fout/vals e-mailadres had ingevuld (tip: als je een vraag hebt, neem dan in ieder geval de moeite om een geldig e-mailadres in te vullen) kunnen we hem helaas geen persoonlijk antwoord terugsturen. Vandaar dit openbare antwoord, waar we alle andere andere vragenstellers met reislustige kennissen ook naar zullen doorverwijzen.

Het korte antwoord is natuurlijk: LEES DE iPHONE-FAQ! Of kijk op het forum, waar de vraag ook al tientallen keren voorbij is gekomen. Het lange antwoord:

Kan ik de iPhone 3G door een kennis in de VS laten kopen?

Jazeker, als die kennis een Amerikaanse creditcard en een Amerikaans woonadres heeft en bereid is om op zijn naam een abonnement bij AT&T af te sluiten, is het geen enkel probleem. Hij hoeft alleen maar vanaf 11 juli naar de plaatselijke AT&T Store of Apple Store te gaan en zijn paspoort, creditcard en adreslegitimatie meenemen. De vraag is alleen: hoe vind je een kennis die gek genoeg is om dat te doen?

Voor de meeste mensen zal het antwoord daarom NEE! zijn. De iPhone 3G moet in de winkel geactiveerd worden. Activatie thuis schijnt ook mogelijk te zijn, maar dan moet je in de winkel alvast je handtekening zetten onder een tweejarig abonnement. Je kunt niet zomaar even tijdens je vakantie in de VS de winkel inlopen om er eentje te halen. De oude iPhone is bijna nergens meer op voorraad en bij de nieuwe iPhone is het aankoopproces te ingewikkeld. Wil je de iPhone 3G zonder abonnement kopen, dan kun je beter in de gaten houden hoe de verkoop in landen als België, Italië, Australië of in Oost-Europa gaat verlopen. Of gewoon bij een Nederlandse handelaar/gsm-winkel aanschaffen. Kopen in de VS is geen optie meer.

Kan ik de iPhone unlocken en in Nederland gebruiken?

Dat is onbekend. De vooruitzichten zijn goed, maar er is nog niet definitief bevestiging of je de iPhone 3G kunt unlocken en dus ook niet of je er in Nederland mee kunt bellen. Als je wel zekerheid wilt, kun je beter de oude iPhone kopen.

En hoe zit het dan met invoerrechten?

Bij de iPhone komt er 19% BTW bij. Maar vergeet niet de salestax en eventueel kosten van creditcardbetaling in de VS zelf.

Wanneer komt de iPhone in Nederland? Ik woon in Geldrop.

Dude… zeker heel lang op vakantie geweest of in het ziekenhuis gelegen? Of er een T-Mobile Shop in Geldrop is? We hebben geen idee, misschien eens in het telefoonboek kijken?

Wanneer komt de iPhone in België? Ik woon in Diksmuide.

MobistarEr is zoveel gedoe over de iPhone bij Mobistar, dat Belgen alle recht hebben om in verwarring te zijn. Mobistar heeft nog niet bekendgemaakt wanneer ze de iPhone gaan lanceren, maar aan de Grote Markt 41 in Diksmuide zit wel een Mobistar Center waar je te zijner tijd terecht kunt. Geopend van 9:30 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur op werkdagen en zaterdag.

Samenvatting voor de luie lezer

De oude iPhone was gemakkelijk de VS te koop en gemakkelijk te unlocken, maar bij de iPhone 3G is ALLES TOTAAL ANDERS. Je kunt niet zomaar even een iPhone kopen en meenemen naar Europa en over de mogelijkheid om te unlocken is nog niets definitief bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:08
Categorieën Achtergrond, Round-up
Onderwerpen abonnementen, iPhone 3G, kopen, t-mobile, unlock, vragen, vs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.