Google Maps drukte openbaar vervoer

Google Maps vertelt hoe druk je bus of metro is

Google is de afgelopen maanden bezig geweest met het verzamelen van drukte-informatie in bus, trein en andere vormen van openbaar vervoer. Er is nu voldoende data verzameld om te kunnen voorspellen hoe druk het is in het openbaar vervoer.

Google Maps toont drukte in OV

Misschien heb je de pop-up wel eens te zien gekregen, als je in bus of tram zat. Vaak nog voordat je was uitgestapt: “Hoe druk was je bus?” Je kon kiezen uit multiple-choice-antwoorden zoals “Veel lege zitplaatsen”, “Weinig lege zitplaatsen” of “Alleen staanplaatsen”. Heb je wel eens zo’n vraag beantwoord, dan heb je actief meegewerkt aan de nieuwe functie om drukte in het openbaar vervoer aan te geven. Google baseert zich daarbij op historische informatie. Het is vanaf vandaag beschikbaar in 200 steden wereldwijd, waarbij een kwart zich in de VS bevindt. Met de info kun je beter je reis plannen.


De Nederlandse Spoorwegen bieden al een zitplaatszoeker en drukte-indicator in de app, maar die geldt niet voor alle vormen van het openbaar vervoer. Google gaat een stap verder en neemt ook bus en metro mee, maar ook tram en veerpont. Je kunt dan een beter geïnformeerde beslissing nemen of je in een overvolle intercity stapt, of liever de bus neemt naar dezelfde bestemming. Of misschien wacht je liever op een volgende trein.

Drukste OV-lijnen Amsterdam

Google Maps levert vanaf nu ook live verkeersvertragingen voor bussen, op plekken waar je nog geen realtime tijden van de bus kunt zien van lokale dataleveranciers. Dat geeft je een betere indruk of de bus wel op tijd komt, hoe lang de vertraging is en of je dan nog wel op tijd bij een afspraak bent. De bus kan soms in dezelfde file staan waar je ook in de auto mee te maken hebt. Je ziet op de kaart precies waar de vertragingen zijn, dus misschien kun je er omheen reizen met een andere bus.

Drukste OV-lijnen wereldwijd

Google Maps breidt dus nog steeds uit, ook al scoort Apple met de Look Around-functie in de Kaarten-app ook extra punten als alternatief voor Google Street View.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 juni 2019 om 19:13
Onderwerp
Categorie
Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.