Geen officiële open source-software voor de iPhone mogelijk

Ontwikkelaars die deelnemen aan het iPhone Developer Program van Apple kunnen geen open source-applicaties onder de GPL-licentie uitbrengen. Minstens twee beperkingen zitten de ontwikkelaars in de weg: de sleutel waarmee applicaties gesigneerd kunnen worden en de onmogelijkheid om code te gebruiken die onder de GPL-licentie of een andere open source-licentie valt.

Open raamOntwikkelaars die zich aansluiten bij het iPhone Developer Program, moeten voorwaarden accepteren waaruit blijkt dat het niet is toegestaan open source-applicaties te maken. De overeenkomst die ontwikkelaars met Apple heeft voorrang boven de GNU General Public License (GPL), zo blijkt uit de voorwaarden. De website Linux.com bracht dit gisteren naar buiten, nadat ze een interview hadden met een vertegenwoordiger van de Free Software Foundation (FSF).

De FSF publiceerde GPLv3 op dezelfde dag dat Apple de iPhone lanceerde. Licencing Compliance Officer Brett Smith dook in de licentietekst en beschrijft in het interview met Linux.com welke beperkingen Apple aan de ontwikkelaars oplegt. Het is mogelijk om applicaties gratis beschikbaar te stellen, maar open source-applicaties blijken niet mogelijk. Verschillende voorwaarden voorkomen dat de broncode van een applicatie onder de GPL valt. Zo moeten alle iPhone-applicaties worden gesigneerd met een cryptografische sleutel, wat in strijd is met sectie 6 van de GPLv3 (ook bekend als anti-TiVo-isatie). Het is niet mogelijk om een applicatie die onder GPLv3 is uitgebracht beschikbaar te stellen zonder de signeersleutel erbij te leveren, zodat het mogelijk is om aangepaste versie van de applicatie te maken.

Een tweede probleem is dat de NDA die iPhone-ontwikkelaars moeten tekenen verbiedt dat zij een licentie naar eigen keuze toepassen. In de NDA staat dat je de programmacode niet mag delen met anderen. Dat betekent, dat je het programma niet onder de GPL kunt uitbrengen en ook geen code kunt toepassen waarop de GPL van toepassing is, aldus Smith. Overigens gelden de beperkingen niet alleen voor GPL, maar ook voor andere open source-licenties.

Via: Linux.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2008, 14:13
Categorie Apps
Onderwerpen gpl, licentie, linux, ontwikkelaars, open source, voorwaarden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.