Afvalbak

EcoScan scant je afval en vertelt in welke afvalbak het thuishoort

Moeite met het scheiden van afval? EcoScan is een nieuwe app van Nederlandse makers die je helpt bij het scheiden van afval. Je maakt een foto van hetgeen dat je weg wil gooien en de app vertelt je in welke bak het moet.

EcoScan helpt je met het scheiden van afval

Steeds meer mensen zijn bezig met het scheiden van afval. Allereerst omdat het beter voor het milieu is. Maar ook omdat het vaak geld scheelt omdat de gemeente geen geld vraagt voor het plastic afval, maar wel voor de zwarte prullenbak met restafval. Van een bos bloemen weet je zelf nog wel dat die bij het gft-afval thuishoren en ook een plastic zakje waar je boterhammetjes in hebben gezeten, kun je nog wel weggooien zonder je af te vragen waar dat thuishoort. Maar verpakkingen die uit meerdere materialen bestaan maken het vaak al wat lastiger en daarvoor heeft de Nederlander Rick Buiten de app EcoScan bedacht.


EcoScan helpt je bij het scheiden van afval

Foto maken
Met EcoScan maak je een foto van het afval en vervolgens gaat de app kijken waar het afval thuishoort. Hiervoor gebruikt EcoScan bepaalde scantechnieken die ervoor zorgen dat het afval gematcht wordt met gegevens uit de database. Deze database wordt volgens de makers continu bijgewerkt.

Materiaal herkennen
Wanneer er naar het materiaal is gekeken, geeft de app een advies waar het afval thuishoort. De app bekijkt alle materialen die op de foto staan. Wanneer je bijvoorbeeld een foto maakt op een houten vloer komt hout als afval ook bij de resultaten te staan. Door naar links en rechts te swipen kun je alle aanwezige materialen bekijken.

EcoScan helpt je bij het scheiden van afval

Complete voorwerpen naar de kringloop
De app is niet alleen in staat om te herkennen in welke afvalbak het thuishoort. Een bruikbaar voorwerp dat nog vrijwel compleet is, wordt ook herkend door EcoScan. In dat geval zal de app aanraden om het naar de kringloop te brengen zodat het product hergebruikt kan worden.

EcoScan is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store en is gratis te gebruiken. Dit kun je echter maar een paar keer per dag doen, omdat de makers hieraan een maximum gesteld hebben. Je zult dan je lege verpakking of kapotte voorwerp tot morgen moeten bewaren om alsnog te scannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2018, 18:10
Categorie Apps
Onderwerp huis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.