malware iphone

‘OS X en iOS hadden meeste beveiligingslekken in 2015’

Uit een onderzoek blijkt dat Apple in 2015 heel wat beveiligingslekken te verduren had. In de lijst staan zowel iOS en OS X met stip bovenaan, al ligt het iets genuanceerder dan het lijkt.

malware iphone

CVE Details heeft een lijst gepresenteerd met de software die in 2015 de meeste beveiligingslekken te verduren kreeg, zo schrijft Venturebeat. Mac OS X voert de lijst aan met 384 kwetsbaarheden, gevolgd door iOS met 375 gevallen. Adobe Flash Player heeft de dubieuze eer om op de derde plaats te staan. Maar er is iets vreemds met de cijfers aan de hand.

Als je alleen de top drie van CVE Details bekijkt, zou je denken dat het wel afgelopen is met Apple als toonbeeld van digitale veiligheid. 384 en 375 beveiligingslekken zijn dan ook niet mis, maar zodra je de volledige top 50 bekijkt zul je zien dat het iets minder schokkend is dat eerst lijkt.

Kanttekeningen bij het onderzoek
CVE Details heeft in het onderzoek alle versies van OS X namelijk gebundeld, terwijl de verschillende versies van Windows wel los zijn behandeld. Dit zorgt ervoor dat we Microsoft pas lager op de lijst tegenkomen.

Toch is Microsoft als je alles bij elkaar optelt goed voor de meeste lekken, 1561 om precies te zijn. Het totaal aantal lekken van Adobe’s programma’s staat op 1504, terwijl Apple in deze totaallijst op de derde plaats staat met 1147 lekken. Houd er echter wel rekening mee dat er de nodige overlap is bij Microsoft, omdat een zelfde lek op meerdere Windows-versies van toepassing kan zijn.

CVE-bedrijven

De gegevens die CVE Details gebruikte voor het onderzoek zijn afkomstig uit de Common Vulnerability Database, een systeem dat alle publiekelijk bekende beveiligingslekken registreert. Een belangrijk detail, omdat het hier dus niet om alle beveiligingslekken gaat, slechts degene die ontdekt of gepubliceerd zijn. Het geeft echter wel een algemeen beeld en laat maar weer eens zien dat Apple lang niet zo onschendbaar is als je misschien dacht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2016, 15:37
Categorieën Achtergrond, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen beveiliging, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.