Apple verwijdert discussie over mogelijke rechtszaak

Een bericht op het Apple-forum waarin iemand de animo peilt voor een rechtszaak tegen het bedrijf vanwege het gesloten systeem van de iPhone, werd verwijderd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

GevangenisStel je hebt een iPhone gekocht. Je hebt ervoor betaald en je hebt het volle recht om het op jouw manier te gebruiken. Maar stel nu, dat je van Apple te horen krijgt, dat je het alleen mag gebruiken op de manier die door de fabrikant is uitgedokterd. Is dat een manier om klanten te behandelen? Een gebruiker met de naam Myndex bracht het onderwerp ter sprake op het discussieforum van Apple, maar zijn post werd verwijderd.


Myndex was niet bezig om een juridische klacht in te dienen, maar wilde alleen de mening peilen van andere gebruikers. Zou het zin hebben om een rechtszaak aan te spannen omdat Apple dienst weigert aan mensen die hun iPhone hebben gevuld met ‘niet-geautoriseerde’ software. Apple verwijderde het bericht een paar uur later.

Het bericht met de uitdagende titel ‘iPhone Class Action Lawsuit‘ luidde:

To: iPhone Owners denied warranty service. Seeking respondents for possible class action lawsuit against Apple Inc. relating to refusal to service iPhones and related accessories under warranty… There are three potential classes in this case: 1) Persons who own an iPhone and used software to access the available flash drive space on the iPhone [iPhoneDrive]; 2) Persons who installed 3rd party software on the iPhone for the purpose of expanding its functionality; 3) Persons who unlocked their iPhone to allow for its use on networks other than AT&T.

Apple heeft het bericht verwijderd. De reacties zijn gemengd: de ene groep gebruikers leidt aan het Stockholm-syndroom (kort gezegd: het verschijnsel waarbij een gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt). Anderen spreken schande van het digitale ‘ijzeren gordijn’ dat Apple met de iPhone probeert te realiseren en bekritiseren de hypocrisie van Steve Jobs, die eerst tekeer ging tegen DRM en voor vrije consumentenrechten, terwijl hij nu zelf een gesloten systeem introduceert. Na de onverwachte prijsverlaging waardoor een grote groep early adapters zich gedupeerd voelde laat Apple laat zich opnieuw van z’n minst sympathieke kant zien. Toevallig vertelde mede-oprichter Steve Wozniak van Apple een paar maanden geleden nog in een interview (rond 3:30 minuten) dat Apple in het verleden een fout heeft gemaakt door bij de Macintosh voor een gesloten systeem te kiezen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 oktober 2007 om 7:01
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 4 reacties

  1. Steve gaat fel over de schreef, vind ik. Trouwens de manier waarop de iPhone aan de man wordt gebracht, lijk me soms sterk op concurrentievervalsing. Geen haan die daar naar kraait (voor de moment). Net als Gates, lijkt het erop, dat het succes hem naar het hoofd stijgt en hij op een arrogante manier, misbruikt maakt van zijn (Apple) positie/(groeiend) monopolie. Ik veronderstel (ik ken de wetgeving niet zo goed betreft software) lijkt het me inderdaad iemands volste recht om een softwarestructuur te manipuleren. Of Steve waarborg, kan weigeren laat ik in het midden (mij lijkt het eerder logisch. Ook bij een Ps3 verlies je bij manipulatie je waarborg) Een hack, daarentegen opnieuw beveiligen (blokkeren van de Unlocker), lijkt me ook aan Aplle’s kant, hun volste recht. Maar een toestel zo programeren, dat ze onbruikbaar wordt gaat echter veel te ver. En is volgens mij, absoluut juridisch aanvechtbaar. Laat staan dat het onbruikbaar maken van een toestel, commercieel gezien, geen al te beste zet is. Natuurlijk als Apple het toestel, wel opnieuw in zijn ‘oude’ staat kan terugbrengen, dan lijkt het me opnieuw ok. In elk geval zolang de ‘locked’ service software matig wordt beinvloed, zal ze altijd ‘Hackbaar’ blijven. Waarom heeft Apple er niet aan gedacht om eventueel de SIM te hardwarematig te versmelten, in het systeem? 🙂 Dat zou pas een uitdaging geweest zijn. Daarbij, volgens mij heeft Apple tegenover At & T ook verplichtingen inzake die unlockmogelijkheden, dus voelt ze zich waarschijnlijk ‘genoodzaakt’ (gefakete) aktie te ondernemen, door te doen alsof ze met de zaak bezig is. Moest Apple het perse willen dat men de zaken niet zou kunnen manipuleren, dan had ze wel een betere oplossing bedacht, dan softwarematig.

  2. Software matig is natuurlijk ook veel pratischer voor apple zelf als ze voor elk land een andere provider willen.
    Is het alleen een paar codetjes omzetten.. En hardware matig komen er allemaal verschillende versie’s Iphone wat voor firmware updates alleen maar meer testwerk is voor Apple

  3. Apple blijkt geen haar beter als Microsoft. Zodra ze leading zijn, krijgen ze dezelfde arrogante trekjes als de meeste dominante partijen….

    Steve watch it! You’re losing the fans!

  4. Erg jammer.. Steve raakt idd zijn fans kwijt. Was altijd erg voor “think different” maar het lijkt nu op “think as MS”..