Apple verwijdert discussie over mogelijke rechtszaak

Een bericht op het Apple-forum waarin iemand de animo peilt voor een rechtszaak tegen het bedrijf vanwege het gesloten systeem van de iPhone, werd verwijderd.

GevangenisStel je hebt een iPhone gekocht. Je hebt ervoor betaald en je hebt het volle recht om het op jouw manier te gebruiken. Maar stel nu, dat je van Apple te horen krijgt, dat je het alleen mag gebruiken op de manier die door de fabrikant is uitgedokterd. Is dat een manier om klanten te behandelen? Een gebruiker met de naam Myndex bracht het onderwerp ter sprake op het discussieforum van Apple, maar zijn post werd verwijderd.

Myndex was niet bezig om een juridische klacht in te dienen, maar wilde alleen de mening peilen van andere gebruikers. Zou het zin hebben om een rechtszaak aan te spannen omdat Apple dienst weigert aan mensen die hun iPhone hebben gevuld met ‘niet-geautoriseerde’ software. Apple verwijderde het bericht een paar uur later.

Het bericht met de uitdagende titel ‘iPhone Class Action Lawsuit‘ luidde:

To: iPhone Owners denied warranty service. Seeking respondents for possible class action lawsuit against Apple Inc. relating to refusal to service iPhones and related accessories under warranty… There are three potential classes in this case: 1) Persons who own an iPhone and used software to access the available flash drive space on the iPhone [iPhoneDrive]; 2) Persons who installed 3rd party software on the iPhone for the purpose of expanding its functionality; 3) Persons who unlocked their iPhone to allow for its use on networks other than AT&T.

Apple heeft het bericht verwijderd. De reacties zijn gemengd: de ene groep gebruikers leidt aan het Stockholm-syndroom (kort gezegd: het verschijnsel waarbij een gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt). Anderen spreken schande van het digitale ‘ijzeren gordijn’ dat Apple met de iPhone probeert te realiseren en bekritiseren de hypocrisie van Steve Jobs, die eerst tekeer ging tegen DRM en voor vrije consumentenrechten, terwijl hij nu zelf een gesloten systeem introduceert. Na de onverwachte prijsverlaging waardoor een grote groep early adapters zich gedupeerd voelde laat Apple laat zich opnieuw van z’n minst sympathieke kant zien. Toevallig vertelde mede-oprichter Steve Wozniak van Apple een paar maanden geleden nog in een interview (rond 3:30 minuten) dat Apple in het verleden een fout heeft gemaakt door bij de Macintosh voor een gesloten systeem te kiezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2007, 7:01
Categorie Apple
Onderwerp unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.