zwarte-camera-auto-californie

Krijgt Apple Maps binnenkort Street View?

Zwarte auto's met camerasystemen op het dak wekken de indruk dat Apple bezig is met het verzamelen van straatbeelden (Street View) voor Apple Maps.

In Californië zijn minibusjes gesignaleerd, voorzien van camerasystemen. Volgens een lokale tv-zender rijden de auto’s in opdracht van Apple, mogelijk om Apple Maps te voorzien van straatbeelden. Op het dak van de auto’s zijn twaalf camera’s aangebracht en er zijn LIDAR-sensoren aanwezig, om de afstand tot objecten te bepalen. Dergelijke sensoren gebruikt Google voor het maken van Street View-beelden, maar ook voor zelfrijdende auto’s. De California Department of Motor Vehicles bevestigde dat de donkerblauwe Dodge Caravan op de foto’s is gehuurd door Apple.

zwarte-camera-auto-californie

Er ontstond wat discussie waarvoor de auto’s bedoeld zijn. Een lokale nieuwssite vroeg de bestuurder van één van de auto’s naar het hoe en waarom, maar kreeg geen antwoord. De verwarring werd nog iets groter toen technologie-analist Rob Enderle zich ermee bemoeide en een tv-zender vertelde dat het toch echt niet om kaarttoepassingen kon gaan. Daarvoor waren de camera’s teveel omlaag gericht en bovendien waren er volgens Enderle teveel camera’s aanwezig op de auto. Maar hij zag daarbij over het hoofd dat de Street View-auto’s van Google maar liefst 15 camera’s hebben, terwijl Apple’s minibusje er 12 heeft.

zwarte-auto-camerasOm nog even op het punt van zelfrijdende auto’s terug te komen: er zijn slechts zes bedrijven die licenties hebben voor zelfrijdende auto’s. Apple hoort daar niet bij, maar zou wel een samenwerking kunnen hebben met een fabrikant die wel toestemming heeft. In de minibusjes zat overigens wel een bestuurder. Apple heeft wel degelijk interesse in allerlei nieuwe functies voor de auto, maar richt zich daarbij vooral op connectiviteit: gisteren kreeg Apple nog een patent toegewezen, waarmee auto’s op geavanceerde wijze op afstand te bedienen zijn – via je iPhone. De verbinding wordt daarbij gelegd via Bluetooth. Het gaat daarbij vooral om het openen van de deur, het starten van de motor en het activeren van het entertainmentsysteem, niet om het rondrijden zonder bestuurder.

apple-patent-auto

Als je alles overweegt, is het waarschijnlijker dat Apple bezig is met extra functies voor Apple Maps, bijvoorbeeld voor Street View of voor het controleren van aanwezige informatie op kaarten. In september 2014 werd een vrijwel soortgelijke auto gesignaleerd in Brooklyn, dus het is mogelijk dat Apple al langer bezig is met het verzamelen van data.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2015, 10:30
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple maps, street view

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.